• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Leren accepteren door angsten los te laten

Leren accepteren door angsten los te laten

Leren accepteren door angsten los te laten

Leren accepteren is de kunst van het accepteren beheersen. Leren accepteren is een fundamentele stap in je eigen ontwikkeling. De reden daarvoor is dat achter het proces van leren accepteren een wereld voorscholen ligt. Doordat je meer inzicht in deze wereld krijgt, ontdek je mogelijkheden voor jezelf om te groeien. Immers, jij zelf bent degene die het meeste in de weg staat van jouw eigen ontwikkeling.

 

Wat is accepteren eigenlijk? In deze blog is accepteren niet wat je wel en niet accepteert van anderen. “Dit accepteer ik niet langer meer van jou dit gedrag.” In dit accepteren zitten normeren en oordelen. Je stelt een grens in wat je wel en niet accepteert. Accepteren in deze context is ook niet overgeven aan. “Ik geef me er volledig aan over, want ik heb geen keus en accepteer dat het gebeurt.” Je ziet jezelf als ‘slachtoffer’ in wat er hier gebeurt en dat heb je maar te accepteren. Wat is accepteren dan wel?

Om dit eerst zelf te ervaren dit voorbeeld en daarna een oefening. De laatste fase die een Samoerai ondergaat om een echte Samoerai krijger te worden, is ‘accepteren’ dat hij in het gevecht kan doodgaan. De confrontatie met de oerangst van alle angsten: Bang zijn om dood te gaan. Verplaats je in de Samoerai en stel jezelf de vraag: “Accepteer ik dat ik in een gevecht of een uitdaging op leven en dood, gedood kan worden? Moeilijke vraag, toch?

Zodra de Samoerai dit accepteert, wordt hij niet meer afgeleid door gedachten die voortkomen uit deze oerangst en kan hij volledig in het hier en nu zijn en zich volledig op elke beweging concentreren van zijn tegenstander met maar één doel: Als winnaar uit dit gevecht komen. Hij is bezig met wat zijn tegenstander doet en niet waar zijn tegenstander hem kan raken.

Bij golfers hebben ze onderzocht en ontdekt dat een fractie voordat ze de golfbal raken met hun golfspeler een twijfel ontstaat of ze de bal goed gaan raken. Heb jij op een redelijk hoog niveau gespeeld in een teamsport met bal? Misschien herken je dit voorbeeld wel: Zonder na te denken speel je de bal onder moeilijke omstandigheden perfect naar je medespeler. Ga je dit oefenen tijdens de training, lukt het 9 van de 10 keer niet. De voetballer die ‘denkt’ bij de bal die voor het doel van de tegenstander op hem afkomt, dat hij nu een schitterend doelpunt gaat maken, raakt de bal totaal verkeerd. De spits die zonder na te denken de bal voor zijn voeten krijgt, schiet hem zonder problemen in het net. Wat ging er van tevoren in iemands hoofd om als hij een meter voor open doel de bal er naast of overheen krijgt? “Een niet te missen kans!”

Voor jou de volgende oefening: Kun jij accepteren dat iemand die je heel erg nodig hebt in je leven, jou in de steek laat? Moeilijke vraag, toch? Hoe reageer je als degene tegen jou zegt: “Ik trek dit niet meer, ik ga weg bij jou?” Schieten op zo’n moment allerlei gedachtes door jouw hoofd hoe erg je dit vindt? Wil je dit voorkomen door de ander over te halen om te blijven? Het zijn jouw angsten die je drijven om zo te reageren. Hoe zou je reageren als je volledig accepteert dat de ander kan gaan? Jouw angsten produceren geen gedachtes meer die je uit het hier en nu houden. Je bent volledig in het moment en reageert op wat je ziet en niet op wat je wordt aangedaan.

Laat deze blog op je inwerken, want het heeft tijd nodig om dit te kunnen verinnerlijken om over te gaan tot volledige acceptatie van zaken die je niet wilt. Je door en door ervaart wat leren accepteren inhoudt en hoe het je helpt om volledig in het hier en nu te kunnen zijn. Wat leidt volgens jou tot volledige acceptatie en wat is het effect op jou?

Meer plezier in leidinggeven!

Roept dit vragen in jouw op en wil jij daarop een persoonlijk antwoord van mij? Vul hieronder jouw vraag in en je ontvangt van mij een persoonlijk antwoord:

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie