Als je ego wint, verlies je!

Als je ego wint, verlies je!

Als je ego wint, verlies je!

Als je ego wint, verlies je! Als je ego wint, verlies je misschien meer dan je lief is. Je ego kan je zo in de weg staan dat je onaanvaardbare risico’s neemt met alle nare gevolgen van dien. In een uiterste geval kan het zelfs levens kosten.

Je ego is heel krachtig en zeker niet overbodig, maar kan je in de huidige maatschappij aardig in de weg komen staan. De clou is dat jouw ego in actie komt door jouw instincten. In het stenen tijdperk was dit effectief want jouw ego zorgt voor aanzien en status. In die tijd verhoogde dat jouw kansen om te paren en was je verzekerd van nakomelingen.

Waardoor raakt jouw ego nu ontketend en drukt het zijn wil op jou? Het heeft te maken dat je in een situatie komt van ‘vechten’ of ‘vluchten’. Jouw ego is daar erg gevoelig voor. Zodra je een situatie ervaart waarin je aanzien in het geding is, reageer je hier instinctief op. Falen of afgaan bedreigen je status en dan gaat jouw ego er met je vandoor. Jouw ego laat je zien waar jouw plek is en daar mag niemand aan tornen. Je bent bereid om de strijd op ‘leven’ en ‘dood’ aan te gaan.

Als je ego wint, verlies je!

Wat gebeurt er vervolgens in jouw lichaam om je klaar te maken voor de strijd? Hartslag en ademhaling gaan omhoog. Het hormoon testosteron en agressief gedrag gaan hand in hand. De stijging van testosteron verhoogt het agressief gedrag om de strijd te winnen. Dit testosteron heeft voor onze sociale maatschappij een vervelend effect. De bereidheid om onaanvaardbare risico’s te nemen is nu gigantisch en dus levensgevaarlijk. Jouw ego wil nu kosten wat kost laten zien dat jij de sterkste bent en van de ander gaat winnen. Inmiddels kun je niet meer helder denken omdat de voorkant van jouw hersenen nauwelijks doorbloed raken, de zogenaamde cortex.

Je kunt niet meer helder denken, jouw hormonen jagen door je lijf en jouw bereidheid om op te geven is nul. Alleen maar omdat ‘iets’ jouw ego heeft gekrenkt en je kunt er niets aan doen met alle gevolgen van dien. Dit is best eng als je weet dat je ego de controle heeft overgenomen. Het is een natuurlijk proces dat je moeilijk kunt sturen. Eigenlijk ben je de regie kwijtgeraakt.

Ben je dan hulpeloos overgeleverd aan jouw ego? Nee! Kijk terug op een situatie waarin je bloed kookte en hoe je daarop reageerde. Het ging in een soort roes aan je voorbij en als je er weer aan terugdenkt word je weer boos. Het is aardig voor jezelf om te onderzoeken wat je hierin zo heeft geraakt. Dit lukt je nu beter dan op het bewuste moment zelf. Je stapt nu uit ‘die roes’ waarin jouw emoties domineerden boven jouw verstandig denken. Iedereen in een ‘emotionele toestand’ luistert slecht naar anderen en naar zichzelf! Een gesprek aangaan met boze klanten levert niets op als je je gaat verdedigen of uitleggen waarom het fout ging.

De meest effectieve manier om uit deze roes te stappen is te accepteren dat je boos bent en dat je de situatie nu niet meer onder controle hebt. Het gaat dus om een extreme situatie en extreme situaties vragen om extreme maatregelen: Trek bij noodgevallen aan de noodrem! Trek aan jouw eigen noodrem en dwing je accuut te stoppen waarmee je bezig bent. Je weet dat je boos bent en je bent je niet meer bewust wat de gevolgen allemaal kunnen zijn en aan jou de keuze of je nu de noodrem trekt of niet.

Bij situaties waarbij het uit de hand is gelopen, hadden de betrokkenen de mogelijkheid om er uit te stappen. Achteraf berouwen ze dat ze dit niet hebben gedaan, omdat ze de rest van hun leven met de gevolgen kunnen worden geconfronteerd. Wil je je bewijzen of kies je er voor om uiteindelijk jouw verstand te laten zegevieren? Het eerste levert altijd verliezers op en het laatste alleen maar winnaars. Jouw ego is gebaad met verliezers en als je trouw blijft aan jouw authentieke gedrag en waardes, stijg je pas echt in aanzien in deze huidige maatschappij.

Is dit niet paradoxaal? Uiteindelijk is jouw ego jouw dankbaar dat je niet naar jouw ego hebt geluisterd omdat de mensen om je heen dit erg waarderen.

Laat een reactie achter waarin je aangeeft wat je doet nadat je aan de noodrem hebt getrokken.

Meer plezier in leidinggeven!

Interessante literatuur hierover:

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

1 comment so far

https://Www.Facebook.comGeplaatst op10:13 pm - mrt 30, 2015

Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging
for? you make running a blog look easy. The full glance of your website is wonderful,
let alone the content material!

Geef een reactie