• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Angsten, hoe breek je er doorheen?

Angsten, hoe breek je er doorheen?

Angsten kunnen je helemaal in hun greep houden. Hoe harder je probeert los te komen van een angst, hoe beklemmender het gevoel wordt. In deze houdgreep zit juist de oplossing. Stop met weg te lopen voor jouw angsten of er tegen te vechten. In deze blog neem ik je mee hoe je door jouw angsten heen breekt met een fantastische metafoor, de draaikolk.

Een nieuw onderdeel dat ik behandel uit mijn boek De betrouwbare leider. Je ontvangt hoofdstuk acht gratis als PDF als je reageert op deze blog.

Je zwemt in een rivier en je hebt alles onder controle. Je bepaalt zelf de richting, hoe hard je zwemt en hoever je van de oever weg beweegt. Je zuigt jouw longen vol met zuurstof en je lichaam zit vol met energie. In elke slag voel je hoe krachtig je bent en niets kan je stoppen.

Aan dit heerlijke gevoel komt snel een eind. Een verraderlijke draaikolk krijgt jou volledig in zijn macht. Op het moment dat de draaikolk het sterkste is, probeer jij met alle kracht die je hebt, los te komen. De draaikolk trekt jou naar beneden en je kunt geen ademhalen. Nu neemt de paniek het van je over en probeer je nog wanhopiger los te komen, terwijl je net al jouw kracht hebt verspild. Je ging een gevecht aan dat je niet kon winnen omdat de draaikolk vele malen sterker is dan jou. Je perst het laatste beetje kracht uit jouw lijf om boven te komen. Het wordt zwart voor je ogen en je longen vullen zich met water. Je lichaam raakt de bodem omgeven door een doodse stilte.

Wat had je anders kunnen doen? Je wilde controle houden en ging een gevecht aan met de draaikolk. Een draaikolk is veel te sterk en jouw controledrang werd je fataal. Zodra je de kracht voelt van een draaikolk, geef jij je er aan over. Je accepteert dat de draaikolk sterker is. Je wacht tot je het diepste punt hebt bereikt. Daar heb je een lange adem voor nodig. Op het diepste punt laat de draaikolk je los. Je hebt geen kracht verspild en je vertrouwde op je lichaam dat je een minuut lang de adem kon ophouden. Jouw geduld wordt beloond en je hebt voldoende kracht om weer terug te keren naar het wateroppervlak. Er is zelfs nog zoveel kracht over om de oever te bereiken.

Wat leer je door deze metafoor over jouw angsten? Door je er tegen te verzetten, krijg je juist dat waarvoor je bang bent. Je wilt niet gepasseerd worden, je wilt geen ruzie, je wilt niet dat er over je heen wordt gelopen. Met jouw controledrang wil jij bepalen en forceer je. Je wordt opdringerig waardoor iedereen je passeert. Je gaat over jouw grenzen waardoor je een speelbal wordt van iedereen en iedereen zich tegen je keert en wordt het ruzie. Je wordt zo dominant waardoor anderen de druk op jou zo vergroten om jou te breken en lopen ze over je heen.

Accepteer jouw angst en verken het diepste dal waarvoor jij zo bang bent. Die verkenning leert jou wat je nodig hebt en dat punt zal je nooit te weten komen als jij je ertegen blijft verzetten. Onze primaire reactie is om eerst altijd weg te bewegen van de pijn. Door steeds meer jouw angst toe te laten, ontdek je wat zich allemaal verbergt achter jouw angst.

Achter passeren verbergt zich een hele wereld met wat nodig is om anderen te leren zien. Achter ruzie verbergt zich een hele wereld met wat nodig is om in harmonie met elkaar samen te zijn. Achter ‘over jou heen lopen’ verbergt zich een hele wereld met wat nodig is om respectvol met elkaar om te gaan. Door het kolkende water van de draaikolk zie je dit niet. Je ogen gaan pas open als je het diepste punt hebt bereikt en je niet meer verder komt met jouw strategieën.

Op jouw diepste punt laat jouw ego de regie overdragen aan authentiek willen zijn en blijven. Je beweegt nu richting de grootste beloning, trouw blijven aan jezelf, trouw blijven aan dat wat voor jouw belangrijk is. Jij weet nu wat hiervoor nodig is. Met dank aan jouw grootste angsten die jouw grootste leermeester zijn in wat echt belangrijk is in het leven om daar te komen. Jouw angsten bepalen niet jouw leven, maar de beloning die er achter verborgen zit.

Laat een reactie hieronder achter over hoe jij over leiderschap denkt. Jij ontvangt als beloning het achtste hoofdstuk van De Betrouwbare leider per e-mail.

Meer plezier in leidinggeven!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie