Arrogante mensen wekken irritaties omdat ze neerbuigend over jou doen alsof jij niet eens tot tien kunt tellen. Arrogante mensen gaan je precies uitleggen hoe het zit op een manier van ben ik nu zo slim of ben jij zo dom. Arrogante mensen blazen zich op als een kikker en lachen over jouw problemen of uitdagingen. Arrogante mensen zoeken status door middel van geld en macht en zijn zeer gevoelig voor statussymbolen. Als ze je troosten dan voel je je nog slechter dan voorheen. Nee, arrogante mensen zijn geweldig en bezitten een magneet voor succes of is het allemaal schijn dat bedriegt?
Het verhaal over de schoenenpoetser en de koning oftewel de kracht van nederigheid versus de onmacht van arrogantie.
In het Land van Ooit woonde een koning die zich omringd had met ja-knikkers. Zijn adviseurs smeerden hem elke dag honing om zijn mond en waren het altijd helemaal eens met hem. De koning begon steeds meer in zijn eigen verhaal te geloven hoe slim hij wel niet moest zijn. Zijn adviseurs zorgden heel goed voor zijn ego en zijn koninkrijk brokkelde langzaam af.
In het Land van Ooit werkte ook een schoenenpoetser waarover iedereen vol lof sprak. De schoenenpoetser was heel erg nieuwsgierig in zijn klanten en stelde hen verrassende vragen. Hij uitte zijn waardering over de krachten van zijn klanten en dat ze niet opgaven maar bleven doorzetten om van hun uitdagingen een succes te maken. De vragen van de schoenenpoetser hielpen hen gigantisch hierbij. De schoenenpoetser zorgde voor glimmende schoenen en een goed gevoel.
De koning ontbood de schoenenpoetser op zijn hof en stond versteld over de negatieve verhalen die men over hem vertelde. De koning vloekte en tierde over zoveel ondank en weinig waardering voor zo’n wijze en ruimhartige koning als hij. “Wat kan ik doen?” Riep de koning vertwijfeld! “Hoe is het om koning te zijn en hoe zou het voor u zijn om schoenenpoetser te zijn?”, antwoordde de schoenenpoetser.
De koning en de schoenenpoetser spraken af om voor één dag te ruilen. Ze luisterden aandachtig naar elkaar hoe zij omgingen met ‘hun volk’. De koning ging voor iedereen door zijn knieën en terwijl hij met het zweet op zijn voorhoofd schoenen zat te poetsen stelde hij hen vragen. Vragen over een beter koninkrijk en ….een betere koning. De koning keerde met een schat aan informatie terug op zijn paleis en stuurde al zijn adviseurs het koninkrijk in om te gaan schoenen poetsen.
De mensen aan het hof pinkten een traantje weg bij het afscheid van de schoenenpoetser. Zoveel eer en waardering hadden ze niet eerder ervaren en het dienen van de schoenenpoetser voelde niet als dienen, maar als samenwerken. De schoenenpoetser ging weer op zijn knieën om dichter bij zijn klanten te kunnen staan. Hij richte zijn hoofd omhoog, legde zijn oor te luister en maakte echt contact met zijn klanten.
Eén keer per maand kwam er een bijzondere klant die aan de schoenenpoetser vroeg of hij de schoenen mag poetsen van de schoenenpoetser. De schoenenpoetser nam plaats in zijn stoel en met een warme glimlach plaatste hij zijn schoen op het plankje. Hij ontving glimmende schoenen en een warme glimlach terug als dank voor een wijze levensles. Er gaan geruchten door het Land van Ooit dat het om de koning zou gaan 😉
Meer plezier in leidinggeven!