Authentiek leiderschap maakt je burn-outproof

Authentiek leiderschap maakt je burn-outproof

Authentiek leiderschap zorgt dat je ver weg blijft van een burn-out. Wat is authentiek leiderschap en hoezo voorkomt dit een burn-out? Duik eens in dit volgend praktijkvoorbeeld op zoek naar de antwoorden hierop.

Hans leidt een afdeling van 15 mensen en de onderlinge samenwerking laat veel te wensen over. De directie klaagt bij Hans dat de productie op zijn afdeling te laag is. De afdeling bestaat uit programmeurs, ICT-consultanten, frontoffice medewerkers en onderhoudsmonteurs. Ze zijn verantwoordelijk voor de levering van testapparatuur voor auto’s en vrachtauto’s. De data geeft inzicht in de condities van de auto’s en vrachtauto’s die de bedrijven op de weg hebben waardoor er op onderhoud bespaard kan worden zonder risico te lopen.

De directie en de klanten vinden de testapparatuur geweldig, maar over de afdeling van Hans klaagt men steen en been. Hans zegt dat hij een paar ‘rotte appels’ tussen zijn mensen heeft zitten, maar dat hij hen niet kan missen door hun specialisme. Hans neemt hen in bescherming en lost de problemen die ze veroorzaken zelf op. Hans vermijdt elke confrontatie en de sfeer holt achteruit op de afdeling. Om de productie op peil te houden huurt hij mensen in waardoor zijn eigen mensen meer tijd krijgen om elkaar nu echt het leven zuur te maken. De druk op Hans is enorm en door slecht te slapen holt zijn gezondheid achteruit. Hoe zou jij dit aanpakken? Wat zou Hans helpen?

Hans wordt ontslagen en de directie is charmeert van de authentieke leiderschapsstijl van de nieuwe man, Gerrit. Gerrit gaat niet op zoek naar ‘schuldigen’, maar benoemt de onderlinge patronen tussen zijn mensen. Hij wil geen verklaringen horen waardoor ze zijn ontstaan, maar waarom men geen afscheid wilt nemen van deze belemmerende patronen. Al snel komt de onderste steen boven en Gerrit vraagt wat men nodig heeft om wel afscheid van deze belemmerende patronen te kunnen nemen. Wat hen intrinsiek drijft om beter met elkaar te willen samenwerken? Degenen die ontdekken dat ze op deze werkplek nooit gelukkig kunnen worden, begeleidt Gerrit naar een nieuwe werkgever waar ze volledig tot hun kracht kunnen komen. Gerrit ontdekt met zijn afdeling wat de kernwaarden zijn die hen met elkaar verbinden. Gerrit houdt niet van trucjes, maar blijft steeds dicht bij zichzelf. Gerrit roept niet ‘Ja, maar’ om zich vervolgens achter excuses te verbergen als men tegen Gerrit zegt als men ontevreden is over wat hij heeft gedaan. Ook als het niet terecht blijkt te zijn, vraagt Gerrit rustig door op waarom de ander dit zo ziet en ervaart.

Gerrit geeft nooit kritiek, maar feedback op het gedrag dat hij wenst van anderen omdat dit aansluit op de kernwaarden waaraan zich iedereen heeft gecommitteerd. Hij is niet bezig met afspraken te maken maar geeft ruimte om fouten te maken binnen een duidelijk kader waaraan iedereen zich graag wil houden. Gerrit strooit niet met Oordelen, Meningen en Adviezen (OMA), maar vraagt wel nieuwsgierig en geïnteresseerd door op wat hij hoort van zijn mensen. Gerrit komt geloofwaardig en betrouwbaar over en zijn mensen groeien in autonomie en betrokkenheid. Ze staan als een blok achter hem terwijl Gerrit vooral focust op om zichzelf overbodig te maken. Vanuit authentiek leiderschap waardeert en ziet hij zijn mensen en prikkelt hen om boven zichzelf uit te groeien.

In de situatie met Hans zie je dat Hans onderdeel is geworden van de beperkende systemen (systeemdenken). Het zijn de angsten van Hans die zijn handelen bepalen. De angst dat het gaat escaleren als Hans de mensen gaat confronteren met hun daden. De angst dat de productie daalt en dat hij wel eens de oorzaak is en faalt als leidinggevenden. Hans werd steeds meer onderdeel van het probleem door te vermijden (vluchten) en te focussen op de productie (overleven).

Authentiek leiderschap kenmerkt zich door te handelen vanuit jouw diepste bestaansrecht. Ons diepste verlangen is om iets te betekenen voor anderen en deel uit te maken van een groep. Dat heeft de evolutie zo in onze genen ingebouwd. Cliënten zijn meestal twee keer emotioneel in hun coachtraject. De eerste keer van de pijn om zo zeer te zijn vastgelopen en verwijderd te zijn van zichzelf. De tweede keer van intense vreugde van geluk dat ze hun diepste bestaansrecht hebben aangeraakt. Het gevoel dat je niet meer anders kan dan dat te doen waarvoor jij op aarde bent.

Gerit handelt vanuit zijn diepste bestaansrecht en dat is het maximale uit zijn mensen halen. Hans is bezorgd over zichzelf en Gerrit is niet bezig met zichzelf, maar zorgt voor de ontwikkeling van zijn mensen. Niet door hen te dwingen, maar zoveel mogelijk zichtbaar te maken wat er in al die jaren verdrongen is. Dit maakt hij zichtbaar door de ingesleten patronen te benoemen tussen de mensen. Om die belemmerende system te doorbreken richt hij zich op wat zijn mensen hiervoor nodig hebben zonder te beschuldigen of te oordelen. Hij luistert echt en stelt de juiste vragen.

Stap voor stap ontwikkelt Gerrit waarde gedreven gedrag bij zijn mensen waarbij het om verbinding draait en de onderlinge relaties verbeteren. Hun focus richt zich op hun eigen diepste verlangens en wat ze nodig hebben. De beschuldigende vinger naar elkaar wijzen weegt hier niet tegenop. 

Hans denkt in falen vanuit zijn ego en Gerrit denkt vanuit leren waarderen vanuit zijn authenticiteit. Hans wil het allemaal zelf doen en controleert of het zo gebeurt als hij dat wil en Gerrit haalde het beste uit zichzelf door een coach. Terwijl de angsten van Hans groeide, heeft Gerrit voldoende eigenwaarde, moed en weerbaarheid opgebouwd om zijn angsten los te laten. Er zit in iedere leidinggevende een Hans en een Gerrit. De angst om te falen en het diepste verlangen om betekenis te geven aan anderen. Zorg voor een stevige basis eigenwaarde, moed en weerbaarheid met een gezonde levensstijl en jouw authentieke leiderschap zorgt dat de burn-out heel ver weg blijft bij jou.

Het podium is aan jou!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

2 comments so far

Frans CaptijnGeplaatst op7:39 am - mei 14, 2019

Hoi Marcel, mooi verhaal en het raakt me.

Ja, wellicht zou het kunnen helpen en toch vind ik het iets te gemakkelijk gezegd dat authentiek leiderschap je ver van een burn-out afhoudt.

Je kent mijn verhaal een beetje. Ik heb er voor gekozen om, zelfs vanuit diep authentiek leiderschap, te stoppen (moeten stoppen omdat mijn lijf niet meer kon). Mijn mensen, en dat waren er niet weinig, waren me alles en dat zijn ze feitelijk nog steeds. En toch, als de gunfactor ontbreekt en op ‘hoog’ niveau politiek spel wordt gespeeld en je aan een organisatie leiding geeft die eigenlijk niet echt gewenst is maar in het gevoel van bestuurders door het Rijk is opgelegd… dan is het trekken aan een dood paard en jawel, dat hield ik heel lang vol maar zelfs dat authentieke leiderschap dat je omschrijft is tegen die situaties niet bestand.

Doe dus voorzichtig. Ja, je kent me, ga voor vooral jezelf zijn en die meerwaarde vinden door je medewerkers te stimuleren in hun kwaliteiten en de kwaliteit van het product. En toch… zaligmakend is het niet.

Frans

    Marcel DassenGeplaatst op1:02 pm - mei 16, 2019

    Dankjewel Frans,

    Voor jouw reactie op mijn blog van authentiek leiderschap. Je beschrijft jouw heftige ervaring met de invloed van buitenaf die niet mals was. Uiteindelijk leidde dit voor jou tot een fundamentele keuze waarbij je dichter bij jezelf kwam dan dat je ooit eerder hebt meegemaakt. Het verschil blijkt dus enorm groot te zijn tussen waar jij voor staat en wat er toen van jou werd verwacht. Een omgeving die ver verwijderd was van jouw authentiek leiderschap. Authentiek leiderschap komt volledig tot bloei als de kernwaarden aansluiten van de organisatie op jouw kernwaarden van leiderschap.

    Ik merk het elke keer dat men van binnenuit in een organisatie ervaart dat men aan een dood paard trekt en er van bovenhand niet wordt geluisterd, dat één authentieke leider het verschil kan maken. Dat hij of zij de vinger op de zere plek legt en met een plan komt dat zo doordacht is dat er een olievlek binnen de organisatie ontstaat waarin er weer beweging ontstaat. Het vergt moed en krachtig leiderschap om een blinde vlek te veranderen in een nieuw begin.

    Het draait om belemmerende systemen veranderen in effectieve systemen. Hoe harder je tegen de negatieve krachten ingaat, hoe steviger de houdgreep wordt waarin met elkaar steeds vaster raakt. Hoe meer je je aan de negatieve krachten overgeeft, hoe verder je van jezelf verwijderd raakt. Het is leren dansen waarbij men nieuwe danspasjes leert. Dit gaat aan het begin stroef waarbij men elkaar regelmatig op de tenen staat. Zodra het begint te swingen, keert het plezier weer terug en voelt werken niet meer als werken aan.

Geef een reactie