Authentiek spreken door te accepteren!

Authentiek spreken door te accepteren!

Authentiek spreken door te accepteren!

Authentiek spreken door te accepteren en te herkennen wat er met jou voor een groep gebeurt. Hoeveel tijd besteed jij in het doorgronden van de inhoud van jouw verhaal en hoeveel tijd in het doorgronden van wat er met jou gebeurt? Jij bent het meest geloofwaardige onderdeel van elke presentatie, terwijl je elke keer meer bezig bent met de inhoud! Het is tijd om je te verdiepen in authentiek spreken.

Authentiek spreken

Jan liep trots van het podium en mengt zich onder de mensen. “Interessant verhaal, Jan”, “Je was goed te verstaan, Jan”, “Interessante materie, Jan”, zijn de reacties die Jan opsnuift en met een brede glimlach vraagt hij door op hun opmerkingen. De antwoorden die hij ontvangt, laten zijn glimlach verdwijnen en zijn voorhoofd frontsen. Hij is teleurgesteld dat er zo weinig is blijven hangen en dat men zijn verhaal niet zo goed heeft begrepen. Jan wilde kennis overdragen, maar is spreken voor een groep daar het meest geëigende middel voor? Wat wil jij bereiken als je op het podium staat?

Jan zit deze keer in het publiek en is gefascineerd wat er in de zaal gebeurt door de spreker op het podium. Het lijkt wel of ze synchroon reageren op wat ze zien gebeuren op het podium. De energie en betrokkenheid is zo immens en ze belonen de spreker aan het einde met een daverend applaus. Overal enthousiaste en lachende gezichten na afloop. Iedereen wisselt met elkaar uit over wat ze net hebben gehoord. Jan vangt het woord ‘authentiek spreken’ op en dat wilt hij ook.

De volgende keer als Jan het podium oploopt, meet hij het aantal ademhalingen en zijn hartslag. Wow, dat is een stuk hoger dan wat hij is gewend. Hoe kan dit toch? Hij vindt het toch leuk om voor een groep zijn verhaal te doen. Het blijkt dat hij erg transpireert en zijn waarneming sterk vernauwt. Hij ziet de groep, maar niet de mensen in de zaal. Hij is gefocust op zijn verhaal en onderdrukt alles in zijn lijf wat hem van zijn focus afhoudt. Hij houdt zichzelf onder controle en heeft al vijf minuten zitten vertellen. Hij raakt afgeleid door wat hij de mensen ziet doen. Hij trekt de conclusie dat men niet meer bezig is met zijn verhaal. De mensen blijven beleefd kijken met hun strakke koppies.

De energie zakt Jan in de schoenen en hij begint nog meer te transpireren. Mensen beginnen nu weg te lopen en Jan wordt boos. Het hoesten en kuchen in de zaal neemt toe en Jan gaat harder en feller praten. Steeds meer mensen beginnen zich ongemakkelijk te voelen en ze snakken naar het einde. Jan heeft nog zoveel te vertellen en schroeft het tempo omhoog. Steeds meer mensen haken af. Zo’n slecht publiek heeft Jan nog nooit gehad en dat laat hij hen weten ook. “Het vergt een zekere intelligentie en kennis om mij te kunnen volgen”, snauwt hij hen toe. Iemand uit de zaal springt op: “Wat een aanmatigende vertoning!” Met hem lopen nog meer mensen de zaal uit. Tegen de mensen die blijven zegt Jan: “Blij dat er nog mensen zijn die dit wel waarderen.” De mensen werpen Jan een meewarige blik toe.

Jan heeft op een natuurlijke manier gereageerd en zijn gedrag volgde zijn instincten. Zijn natuurlijke angst is dat hij risico loopt om afgewezen te worden door de groep. Het lichaam reageert instinctief bij gevaarlijke situaties en het publiek vangt dit gelijk op. Als iemand uit ‘de groep’ onraad ruikt, dan is iedereen gelijk op zijn hoede. Er is echter geen gevaar! Het is jouw oerangst, want in de tijd dat iedereen nog in een berenvel rondliep, was je ten dode opgeschreven als je door de groep werd afgewezen. Die angst is er nog steeds en wil wel gehoord worden.

Angsten zijn je belangrijkste overlevingsmechanismen en door ze te accepteren, zet je jouw eerste stap naar authentiek spreken. De angst van Jan om ‘af te gaan’ voor de groep is een reële angst. Zijn ego neemt het over met dominant gedrag en dat maakt het erger. In plaats van te vechten of te vluchten, leer je met authentiek spreken te vertrouwen op jouw waardes. Authentiek spreken, is durven om je kwetsbaar op te stellen. Waardes roepen emoties op die mensen raken. Authentiek spreken, is spreken vanuit jouw hart met waardes die jou met jouw publiek verbinden.

Marcel Dassen

Meer info over de training Authentiek spreken voor een groep

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie