• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Beslissingen uitstellen. Hoe vaak doe jij dat als leidinggevende?

Beslissingen uitstellen. Hoe vaak doe jij dat als leidinggevende?

Beslissingen uitstellen en geen knopen doorhakken. Als specialist was het heerlijk om anderen knopen door te laten hakken. Jij was bezig met alles goed te doen om de beste resultaten te halen en nu rust er op jouw schouders een hoop verantwoordelijkheid. Niet de verantwoordelijkheid van één resultaat, maar van alle resultaten die de teamleden opleveren. Dat voelt eng omdat je onzeker bent, want op welke basis moet je knopen doorhakken?

Het lijkt op een wirwar van allemaal effecten die op elkaar aansluiten en je verliest dan makkelijk het overzicht. Dus jouw belangrijkste doel is om overzicht te houden. Overzicht creëer je door jouw eigen dashboard samen te stellen. Zodat je de gevolgen van alle beslissingen makkelijk kunt overzien. Een foute keuze kan inderdaad veel nare gevolgen hebben en daar zit jij niet op te wachten. Je beslissingen uitstellen is niet de oplossing. Dat haalt de vaart er uit en zorgt voor opstoppingen.

Hoe stel je nu zo’n dashboard samen? Hier komt hij weer! Doordat je een visionair en strategisch inzicht hebt in de vorm van een strategisch plan voor jouw afdeling. Waardoor je kunt zien hoe alles met elkaar samenhangt. Ja! Ik zou ik niet in jouw schoenen willen staan als je knopen moet doorhakken en geen idee hebt van de effecten. Dus met jouw vooruitziende blik door jouw strategisch plan weet je makkelijker knopen door te hakken en geeft jou dit meer houvast.

Jij kiest voor een lange termijn doel dat je met jouw team wil behalen en dat aansluit op alle organisatiedoelen van de organisatie. Je maakt keuzes op basis van lange termijn en hoofdlijnen (zie ook mijn blog Waar ligt jouw focus? Op hoofdlijnen en lange termijn of op de details?). De details laat je over aan jouw medewerkers en om de vaart er in deze houden, zorg je dat je medewerkers meer bevoegdheden krijgen om zelf beslissingen te nemen. Geef hen duidelijke kaders om hen verantwoorde beslissing te laten nemen.

Nu zit jij wel in een afhankelijke positie omdat jouw teamleden beslissingen nemen en daar moet je op kunnen vertrouwen. Je zit ook nog met het dilemma dat je moeite hebt met fouten te maken, waardoor je je eigen ontwikkeling in de weg staat (zie ook mijn blog Feedback vragen! Hoe vaak doe jij dat als leidinggevende?). Uiteraard wil je geen grove fouten maken. Dat is dus ook leren vertrouwen op jouw eigen kunnen wat jij als leider meeneemt. Als jij geen beslissingen neemt stagneert de boel en daar heeft iedereen last van. Voel je de druk al toenemen?

Met jouw strategisch plan ben je er nog niet, want een dashboard gaat verder dan een strategisch plan. Een strategisch plan is slechts een onderdeel van jouw dashboard. Net als een routeplanner en een dashboard. Jouw routeplanner geeft de richting aan en en laat zien wat je onderweg allemaal tegenkomt. Jouw dashboard geeft inzicht of alles naar wens loopt om de motor draaiende te houden.

Als er een rood lampje gaat branden dan kan je het kapotslaan, maar dan krijg je later de rekening gepresenteerd. Met een dashboard houd je de vinger aan de pols in wat er allemaal speelt. Plannen kunnen wijzigen en een dashboard houd je in het hier-en-nu. Jij weet door jouw dashboard waarvoor elk wijzertje en lampje staat en wat de effecten zijn. Samengevat heb je een degelijk strategisch plan en een actueel dashboard nodig om snel en effectief beslissingen te nemen.

Wil je samen met mij de basis leggen voor jouw persoonlijk dashboard? In een gesprek van een half uur, begeleid ik jou naar de basis van een dashboard. Geheel gratis en vrijblijvend! Vul hieronder jouw verzoek in en we hebben contact of blijf je beslissingen uitstellen?

Meer plezier in leidinggeven!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie