Blinde vlek? Hoe ontdek jij jouw blinde vlek als leidinggevende?

Blinde vlek? Hoe ontdek jij jouw blinde vlek als leidinggevende?

Wat is jouw blinde vlek? We hebben allemaal een psychologische blinde vlek! Wat is dat een blinde vlek? Het is de plek waarvan jij vindt dat jij het goed doet. Je bent je van geen kwaad bewust van wat jouw gedrag veroorzaakt. Er is inderdaad niets mis met jouw goede bedoelingen maar met het effect van jouw gedrag op anderen, kan wel iets mis zijn. Zij kunnen dit als negatief ervaren en zich hieraan irriteren.

Twee voorbeelden vanuit de praktijk waarbij de blinde vlek zichtbaar wordt voor de cliënt.

Voorbeeld 1: De baas van Willem vindt dat hij een plank voor zijn kop heeft: “Hij snapt het niet en het wil maar niet tot hem doordringen! Zijn collega’s hebben het helemaal met hem gehad.” Na een aantal coachsessies valt Willem helemaal stil. Hij kijkt me verbijsterd aan: “Waarom heeft dit nooit eerder iemand tegen mij gezegd? Waarom moet ik pas na 57 jaar horen hoe mijn gedrag overkomt bij anderen?”

Willem hielt zijn omgeving altijd nauwkeurig in de gaten en hem ontging niets. Hij was verantwoordelijk voor de veiligheid. Willem greep bij het geringste al in als iemand iets deed waardoor de veiligheid in gevaar werd bracht. Dat gaf Willem een goed gevoel als hij weer een bijdrage had geleverd om de omgeving veilig te houden.

Net als bij de blinde vlek achter jouw oog, hallucineert het brein het stukje dat wegvalt door de blinde vlek. Het zijn jouw conclusies of vanzelfsprekendheden maar die niet overeen hoeven te komen met de feiten. Op het moment dat Willem meer ging luisteren door te vragen hoe de ander het ziet, werd zijn werkelijkheid ingehaald door de feedback van anderen.

Waarom was deze blinde vlek van Willem zo hardnekkig? Net als bij elk mens managet het ego het zelfbeeld (zie ook mijn blog Wat the f*ck, weer mijn ego!). De manier hoe jij naar jezelf kijkt. Het ego maakt er een goed verhaal van met maar één doel: geaccepteerd worden! Alles wat niet goed past bij het verhaal over jezelf, knikkert het ego er gewoon uit. Dit gaat zover dat je in jouw eigen leugens gaat geloven. Probeer dit egoverhaal maar eens van jouw zelfbeeld los te peuteren.

Voorbeeld 2: “Nee, dat doe ik niet. Hier ligt mijn grens en dit gaat me te ver.” Sylvia is hierin zeer stellig en het is makkelijker een berg te verplaatsen dan haar gedachten hierover te veranderen. Het is zo’n plek waarop jij jezelf het hardst tegenkomt. Sylvia wordt erg boos omdat het tegen alles indruist waarin zij gelooft. Zij ervoer elke opmerking van een medewerker als bedreigend. Als ook maar iemand een klein stukje in de buurt komt van deze plek, ervaart zij dit als een aanval op haar positie als leidinggevende. Het risico dat iets in Sylvia breekt of kapot wordt gemaakt, is groot. Alles in Sylvia is in opperste paraatheid waardoor het ego de volledige regie heeft.

Tijdens de sessie ontdekt Sylvia voor zichzelf een hele wereld die achter haar blinde vlek schuil ging. In plaats van weerstand op te roepen, geeft ze de ander nu aan wat ze nodig heeft. Zij stelt zich nu kwetsbaar op. Waarom was Sylvia voorheen hierin zo stellig? Wat blijft er van jouw zelfbeeld over als alles waarin jij gelooft, nep blijkt te zijn? Hoe confronterend is dit voor jouw ego? Feiten zullen het hierin nooit winnen van waarin jij gelooft, jouw overtuiging.

Blinde vlekken kunnen als pijnlijke plekken aanvoelen en je neigt van nature weg te bewegen van pijn. Je zit onbewust gevangen in een negatief zelfbeeld door continu het tegendeel te bewijzen. Daarom is het zo belangrijk om je niet met gedrag te identificeren alsof jouw blinde vlek een deel uitmaakt van jouw zijn. Dit soort overtuigingen maken het extra confronterend en pijnlijk. Je wilt die ‘goede leidinggevende’ zijn en als een medewerker het tegenovergestelde beweert, dan doet dit zeer.

Laat deze overtuiging los en net als de ‘Darkside of the moon’, heeft de blinde vlek een fascinerende verbeeldingskracht op jouw fantasie. Ga op avontuur om deze onbelichte plekken in jou te ontdekken. Een avontuur is altijd spannend en vol met risico’s. Dit vraagt om mensen om je heen waarop je kunt vertrouwen en steunen. Die jou op de moeilijkste momenten de waarheid durven te vertellen. De leugen in stand houden lijkt het leven makkelijker te maken. Om met jouw blinde vlek aan de slag te gaan, is moed en doorzettingsvermogen nodig. Dat is niet de makkelijkste weg, maar zorgt wel voor een realistisch zelfbeeld.

Wat wil jij? Je verder ontwikkelen en steeds beter worden in leidinggeven of fantaseren over wat voor een goede leidinggevende jij bent? Kies je voor het laatste dan groeien jouw blinde vlekken en als je voor het eerste kiest groei jij als leidinggevende!

Meer plezier in leidinggeven! 

Wil jij jouw blinde vlek ontdekken? Laat het mij weten door hieronder jouw vraag in te vullen waar jij over twijfelt dat het een blinde vlek van jou kan zijn. Vul jouw telefoonnummer in en ik neem persoonlijk contact met jou op. Geheel vrijblijvend en gratis een gesprek van 30 minuten. Discretie verzekerd en vermeld ook bij jouw vraag wanneer ik het beste met jou contact kan opnemen. Top! Tot dan!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie