• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

De baas bepaalt ‘wat’ er gebeurt!

De baas bepaalt ‘wat’ er gebeurt!

De baas bepaalt wat er gebeurt. Wat roept deze uitspraak in je op? Natuurlijk bepaal ik als baas wat er gebeurt of nee, daar krijg ik de kriebels van. Hoe zouden Nederlandse medewerkers reageren op deze uitspraak? Bepalen heeft een negatieve connotatie gekregen door een sterker wordende autonomie van het personeel waarbij ze ook nog mondiger zijn geworden. 

De oudere stijl van leidinggeven kenmerkte zich door het geven van instructies, handhaven van de regels en dat de taken correct werden uitgevoerd. Daar red jij het nu niet mee als leidinggevende. Je hebt met kenniswerkers en specialisten te maken die deskundig zijn in de inhoud. Toch bepaal jij als leidinggevende nog steeds wat er gebeurt. De ‘baas’ bepaalt ‘wat’ er gebeurt en de medewerker ‘hoe’ het gebeurt.

Of je nu bij een overheid of een commercieel bedrijf werkt, dat maakt geen verschil uit in het wat. Wat dat ‘wat’ ook mag zijn. Een opdracht, een verkoop, een rijbewijs. Als dit niet wordt uitgevoerd, verliest de organisatie haar bestaansrecht. Daarvoor heb je als organisatie nu eenmaal personeel zodat de vereiste taken worden uitgevoerd. Het grootste verschil tussen een overheid en een commercieel bedrijf is het hoe; ‘hoe’ het personeel de werkzaamheden uitvoert.

Het onderstaande schema geeft houvast in waar jij als leidinggevende en waar de medewerker de meeste invloed op hebben.

Hoe leid jij het proces en de medewerker op een effectieve manier zodat het aantrekkelijk is als medewerker om jou te volgen.? Hoe geef jij aan ‘wat’ de medewerker moet uitvoeren? Hoe begeleidt je hem in hoe hij dit gaat doen? Hoe zorg jij voor betrokkenheid en dat hij de verantwoordelijkheid neemt over zijn taken? Hoe bevorder jij zijn effectiviteit en bouw je aan zijn vertrouwen? Hoe stimuleer je zijn initiatieven? Ook al bepaal jij, werkt het ook ‘hoe’ jij dat doet? 

Vergroot jouw invloed en aantrekkingskracht als leidinggevende en vul de vragenlijst in van specialist naar leidinggevende. Jij ontvangt voor jouw antwoorden een gratis training van specialist tot leidinggevende. Let op! Er is maar plaats voor 16 deelnemers en je kunt maar tot 7 oktober aanmelden tenzij de training eerder is volgeboekt. Wacht je tot het volgeboekt is?

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie