• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Dominante mensen

Dominante mensen

Dominante mensen

Samenwerken met dominante mensen vormt een grote uitdaging. Dominantie is een dierlijk instinct en staat in groot contrast met onze instinctieve waarde van samenwerken. Als omgaan met dominante mensen al een uitdaging is, hoe hoog ligt de lat dan om te kunnen samenleven met een dominante partner?

Dominante mensen

Wat je ziet bij een dominante aap is dat hij zijn hand legt op het hoofd van zijn soortgenoot. Hiermee geeft hij een signaal af om zich te onderwerpen aan hem. Doet de andere aap dit niet dan wordt het een gevecht. Het herkennen van dominante mensen doe je al snel onbewust. Je staat voor hetzelfde dilemma omdat je moeilijk dominante mensen kunt negeren. Ga je je onderwerpen of wordt het een (verbaal) gevecht? Je natuurlijke angst voor een conflict zorgt voor nog wat extra spanning.

We tolereren dominante mensen van nature niet en in de tijd dat de mens in groepsverband leefde en overleefde, hingen deze dominante personen binnen de kortste tijd aan de hoogste boom. Dat was niet bepaald de plek die ze voor zichzelf in gedachten hadden. Dominantie verstoorde toen de gelijkwaardigheid binnen een groep die juist afhankelijk was van een goede samenwerking om te kunnen overleven.

Dominant gedrag heeft direct invloed op de sfeer zowel op werk als privé. Je verspreidt geen warme gevoelens met dominant gedrag. Jouw ego waakt hiermee over jouw status en in dit narcistisch trekje zit weinig verbinding met je omgeving. Je ervaart het als bedreigend als de ander niet voor je wijken en je minacht degene die zich aan jou onderwerpt.

“Jan, pak je even een stoel voor me en Marian haal je wat koffie voor mij. Peter, loop je even naar de printer en pak je mijn voorstel. In mijn gedicteerd voorstel leg ik jullie uit hoe je beter voor mij kunt werken.” Welke gevoelens roept dit bij je op? Hoe zou je reageren? “Doe het zelf, man, ik ben jouw slaafje niet!” Of: “Natuurlijk, baas, is er nog iets wat ik voor je mag doen?” Ga je er tegen in of onderwerp je je aan de grillen van dominante mensen?

Dominantie, hiërarchie, autoritair gedrag versus teamwork. Je redt het niet met dit trio binnen een team. Kijk om je heen! De zelfsturende teams schieten als paddestoelen uit de grond. We gaan weer terug naar onze instinctieve kernwaarde van samenwerken. De tijd van de grote ego’s en narcistische koninkrijkjes, lijken op de helling te staan.

Hoe nodig je dominante mensen uit tot samenwerken? Door als groep grenzen te trekken, want ook dominante mensen zijn net zo gevoelig om geaccepteerd te worden door de groep als elk ander mens. Als je met jouw dominante gedrag alleen komt te staan, dan kun je ook niemand meer domineren. De uitdaging verschuift vanzelf naar de dominante mensen om te werken aan hun dominant gedrag 😉

Een paar krachtige lessen voor dominante mensen in nederigheid:

  • Behandel jouw collega’s als jouw allerbeste klanten.
  • Stap als eerste naar voren om je handen ‘vuil’ te maken.
  • Sluit als laatste aan in de rij.
  • Leer respectvol te buigen voor het gelijk/de mening van de ander.
  • Wees voor één week de schoenpoetser van jouw afdeling, team of bedrijf en luister aandachtig naar hun verhalen. Toon je oprechte waardering in elk van hen, eindig telkens met een compliment en vergeet vooral niet na elke poetsbeurt om hen een oprechte fantastische dag toe te wensen.

Meer plezier in leidinggeven!

Marcel Dassen

Wil jij met dominante mensen gesprekken voeren waarbij jij de leiding neemt? Ontvang gelijk feedback op jouw leidinggeven door de 10 ontwikkelpunten voor leidinggevenden in jouw mailbox te krijgen.

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

6 comments so far

Frans CaptijnGeplaatst op3:19 am - apr 8, 2016

Hallo Marcel,

Te veel van gezien, teveel van mee gemaakt. Het Machivelli principe gebaseerd op macht. En als je dieper kijkt is het enige dat over blijft angst… En daar moet de wereld om je heen dan maar van leiden. Oprechte verbinding onbreekt en is omgedraait in slaafse afhankelijkheid.

Ook heeft het te maken met – als gedomineerde – niet het lef hebben om te stoppen en andere wegen in te slaan. Accepteren is geen optie omdat het je persoonlijke groei en het vervullen van je persoonlijke missie verlamt.

Dat teamwork moet overigens ook weer niet door slaan. Er blijft iemand verantwoordelijk en ik vind dat de tijd ook gekomen is dat bazen weer op staan en baas kunnen en mogen zijn. Nu zijn ze meer puppets on a string geworden en ook dat is niet goed. Dit betekent overigens niet dat je dus zou moeten domineren. Het heeft met acceptatie en respect te maken. Ik kom daar in een weekblog binnenkort op terug 😉

Groet uit Thailand

Frans Captijn

    MarcelGeplaatst op12:43 pm - apr 12, 2016

    Hallo Frans,

    Bedankt weer voor jouw waardevolle bijdrage. Macht, of misschien wel onmacht, versus durven te beïnvloeden. Wanneer bereik je meer door jouw angst te overwinnen en je kwetsbaar op te stellen of door te dwingen en te overtuigen? Wees bang voor mij, want anders voel ik me niet serieus genomen door jou. Je blaast jezelf op om groter te lijken: “Zie mij, je kan niet om mij heen!” De baas wordt vanzelf weer een baas door zich te gedragen als een autoriteit. Iemand die kennis en wijsheid deelt om anderen beter te laten functioneren. Iemand die wijze keuzes maakt en voor iedereen win-win weet te creëren. Daar wil je niet omdat het zoveel meer oplevert voor iedereen.

hendrik jan lamsveltGeplaatst op12:49 pm - mrt 27, 2018

Man is the bridge over the abyss. Dus van beast—->man—-> overman. (positive psychologie)
Dominantie zo als in het artikel is onze dierlijke instinkt of wat er van over gebleven is. Vooral als het ook nog autoritaire mannen zijn, deze zijn per definitie: angstig en niet zelf verzekerd. Dominant en autoritair gedrag is meer dan de moeite waard om te overwinnen, hard werk weliswaar maar meer dan de moeite waard. Ik ben zelf autoritair opgevoed en heb eens te vaak met Dominante werkgevers te maken gehad, het gevolg de beoogde resultaten worden amper gehaald en erger nog het werkplezier ontgaat je helemaal. Dominantie is A-intellectueel, dus not done.

Marcel DassenGeplaatst op1:03 pm - aug 6, 2020

Hallo Hendrik Jan,

Daar is geen speld meer tussen te krijgen. Mooie analyse met een duidelijk statement!

PatrickGeplaatst op10:32 pm - jul 31, 2022

Alles werkt op een lijntje tussen de basisbeginselen angst en vertrouwen. Hele systemen zijn gebouwd op angst. Ik geef les en als ik terug denk aan m’n eigen onkundige docenten..Die begonnen met angst in te boezemen. Dat begreep ik als 14-jarige niet.

Dus draai ik de hele boel om nu ik zelf les geef. Resultaat: leerlingen lopen met me weg en cijfers zijn beter. Zo simpel kan het zijn. Ik ben niet hun baas, ik ben hun natuurlijke leider. Wereld van verschil.

Over dat natuurlijk instinct: allemaal leuk en aardig, maar we hebben een grijze massa gekregen om aan zelfreflectie te doen. Doen machtswellustelingen daar niet aan, sluit ik me aan bij de eerder genoemde woorden: anti-intellectueel.

M.u.v. narcisten. Die kunnen niet beter. Heb er jaren ervaring mee vanuit m’n zojuist afgekapte huwelijk Te lang gedacht dat ik het kon veranderen. Vergeet het maar: het is oprecht een stoornis. Iets met ontbreken van spiegelneuronen en gebrekkig onderwijs…

Marcel DassenGeplaatst op1:03 pm - aug 2, 2022

Hallo Patrick,

Je omschrijft jouw negatieve ervaringen en je hebt er een positieve draai aan gegeven. Knap gedaan!

Geef een reactie