• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Eén dag zonder regels

Eén dag zonder regels

Eén dag zonder regels

Stel je jezelf wel eens de vraag waarom zijn er scheidsrechters, rechters en politieagenten? Wanneer ontstonden er regels en konden we niet meer zonder? Om hierop antwoord te krijgen, neem ik je mee naar een tijd waardoor de mens kon overleven. Let op! Deze blog gaat niet over jou! Of misschien toch?

In een voor ons primitieve tijd konden mensen alleen overleven als ze deel uitmaakten van een groep. Ze hadden elkaar heel erg hard nodig en de slimste groepsleden hadden de meeste invloed. De sterkste groepsleden waren veel meer beperkter in hun invloed. Hun dominante gedrag diende minder het groepsbelang en verstoorde de harmonie om goed te kunnen samenwerken. Het duurde niet lang of de groep vond een manier om dit dominante mannetje of vrouwtje te vermoorden. Het effect om zoveel mogelijk jouw wijsheid te delen, vergrote veel meer de overlevingskansen van de groep dan iedereen te laten merken wie hier de sterkste is.

Het effect van jouw gedrag op de groep dat positief bijdraagt aan het gemeenschapsbelang is maatgevend. Een oerinstinct dat tot de dag van vandaag regels overbodig maakt. Waarvoor heb je nog regels nodig als je elke keer weer deze vraag aan jezelf stelt: “Wat is het effect van mijn gedrag op anderen?”

Een dag zonder regels

De grootste roep om regels ontstond door individuen die hun kracht, gave, talent, rijkdom of religie gebruikten voor hun eigen belang om macht en status te verwerven. Met deze macht en status versterkten zij het wij en zij. De wetten voorschrijven en dicteren is iets anders dan je aan te passen om de groep sterker te maken. In het aanpassen volg je jouw natuurlijke kernwaarden die tot verbinden leiden en onderwerp je jouw dierlijke instincten aan jouw eigen wil.

Een wereld zonder regels is geen gigantische uitdaging waarin iedereen tot uiterste daden wordt gedreven. Het is zo simpel dat iedereen het al kan. Het is geen kwestie van kunnen, maar van willen.

Stel jezelf de vraag: “Wat is het effect van mijn gedrag op anderen?” Als voorbeeld jouw gedrag in het verkeer. Wordt jouw gedrag bepaald door de omstandigheden: haast, drukte en dagelijkse zorgen of wil je gewoon iedereen laten merken wie het meeste recht op het asfalt heeft? Eigen auto eerst…en ben je helemaal niet bezig met andere weggebruikers.

Verkeer is slechts een makkelijk voorbeeld omdat hier de effecten van het gedrag gelijk te zien zijn: snijden, van de weg drukken, ontwijken, achtervolgen, blokkeren, botsen, versnellen, opjagen, afremmen etc.. We ervaren het zelf of kennen de videobeelden met hun norm vervagende bijwerking. Wat is het effect van jouw gedrag in het verkeer op de ander? Draag je bij aan de veiligheid en zorg je daarin voor de ander?

Het gebeurt niet alleen in het verkeer, het gebeurt elke dag overal: in relaties, familie, werk, winkels, sporten, het maakt niet uit in welke situatie of omstandigheden. Zolang jouw gedrag effect heeft op anderen en jij een keuze daarin hebt. Hoe goed zorg je daarin voor de ander? Of… ben je bezig met wat het jou oplevert?

Ben je bezig met het geven van verklaringen voor jouw gedrag? Zijn het de omstandigheden waarom jij vindt dat jouw gedrag best kan of mag? Heb je regels nodig om de effecten van gedrag te regelen? Welke mensen oogsten de meeste waardering? De mensen die zichzelf zo belangrijk vinden of de mensen die het belangrijk vinden dat het effect van hun gedrag een positief effect heeft op anderen?

Probeer een keer of het lukt om een hele dag bezig te zijn om een positief effect te veroorzaken met jouw gedrag op anderen en negatieve effecten gelijk te herstellen. Laat me weten of je die dag regels nodig had of iets anders miste. Iedereen kan het, maar wil jij het ook?

Meer plezier in leidinggeven!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie