• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Hoe maak je van een vijand weer een vriend?

Hoe maak je van een vijand weer een vriend?

Van een vijand een vriend maken. Lees dit verhaal en ontdek de symboliek hierachter:

Een man op leeftijd loopt met zijn oude hond door het bos. Drie wolven omringen hen en de man probeert uit alle macht zijn hond te verdedigen. Hij heeft echter de kracht niet meer en de wolven verscheuren zijn hond. Zijn trouwe vriend waarvan hij het hoofd nog herkent ligt met uitgehold karkas op de grond. De oude man breekt de botten van zijn hond af en voert daarmee de wolven. Met tranen in zijn ogen geeft hij elke wolf een stuk vlees.

De man op leeftijd staat symbool voor vijandschap die soms jarenlang speelt. De oude hond is wat jouw dierbaar is en waaraan je jarenlang trouw bent gebleven. De drie wolven bedreigen dat wat dierbaar voor je is. Het afnemen van jouw kracht dat de strijd niet meer opweegt ten opzichte van wat je verdedigt. Het verscheuren is het pijnlijke moment van loslaten omdat het voelt dat je iets belangrijks in je leven hebt opgegeven. Je herkent het nog als iets oppervlakkigst zoals het hoofd nog herkenbaar is van de hond. De jarenlange vijandschap heeft wat je zo belangrijk vindt uitgehold. Het karkas van de leegte die overblijft en niet meer de moeite waard is. Het vlees delen met betraande ogen met de wolven staat voor in kwetsbaarheid verbinden met de vijand die slechts zijn driften heeft gevolgd.

Confrontaties zijn vaak de oorzaak dat je een medewerker als vijand ervaart. Zij zijn jouw grenzen gepasseerd en zitten duidelijk in je allergie. Je wilt dit duidelijk maken en je ontvangt er weinig begrip voor. Het afzetten tegen deze medewerkers neemt toe en je raakt steeds meer met elkaar uit verbinding. Ze kunnen niets meer goed doen en je let op alles wat ze doen. Het lijkt een bodemloze put van negatieve ervaringen.

Om dit te stoppen wordt het tijd om los te laten en met mededogen te kijken (zie ook mijn blog Kun jij empathie tonen). Mededogen is de ultieme vorm van naar mensen kijken. De mens zien achter hun gedrag want alles wat de vijand menselijk maakte is verdwenen. Je ziet alleen nog hun negatieve gedrag. Probeer de mens weer te ontdekken achter de medewerkers en ga het gesprek met elkaar aan zonder oordelen en meningen.

Luister oprecht naar elkaar en verken elkaars gezichtspunten. Wat zie je dat jullie wel met elkaar verbindt? Ontdek dat en geef er woorden en betekenis aan. Voer het gesprek van vergeving met elkaar over alles wat pijnlijk is geraakt door jullie gedrag. Alleen door deze gevoelens en jullie verantwoordelijkheid hierin te erkennen, opent de weg naar vergeving.

Vervang de leegte en deel de warmte van vriendschap met elkaar zoals de oude man de botten van zijn trouwe vriend deelt met de wolven. De hond was ooit een wolf en het is de mens in ons die zo’n trouwe viervoeter van hem heeft gemaakt. De hond wordt weer een wolf als je er tegen blijft schoppen. Dan verscheurt hij dat wat je lief is. Door hoe jij jouw medewerkers corrigeert, maak je van hen trouwe viervoeters of wolven die je blijven opjagen.

Meer plezier in leidinggeven! 

Heb jij een medewerker waarmee de relatie helemaal mee is verstoord? Wat kan ik voor jullie hierin betekenen? Vul je gegevens hieronder in en stel je vraag hierover aan mij? Discretie verzekerd!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie