• +(183) 76 90 18
 • info@authenticiteitinbeeld.nl

Interessante tips

Interessante tips

Op deze pagina vind je praktische fysieke tips van Vanessa Verduijn, gesprekstechnieken van Marcel Dassen, boekentips en nog wat interessante aanbiedingen op Bol.com.

Praktische tips van Vanessa Verduijn om gelijk achter jouw bureau toe te passen

Ken jij dat? Dat je zo geconcentreerd aan het werk bent achter decomputer dat je helemaal vergeet om af en toe even op te staan en een rondje te lopen? We hebben er allemaal wel eens last van. Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet! Je lichaam is namelijk niet gemaakt om uren achter elkaar te zitten. Idealiter zou je elk half uur even moeten lopen om het bloed vrij te laten stromen in je lichaam.

Als dit er bij inschiet, bouw je veel spanningen op in je spieren. Dat is het begin van een hoop lichamelijke klachten. Luister jij naar wat je lichaam je vertelt? Herken jij de signalen van je lichaam? Bijvoorbeeld spanning, een zwaar gevoel in je onderrug, verkrampte spieren of hoofdpijn? Of zit je het merendeel van de tijd toch meer ‘in je hoofd’, zodat je geen echt contact hebt met je lijf. Meer vertrouwen op zeg maar je inwendige TomTom is belangrijk.  Je lichaam liegt nooit en is de beste raadgever als je de signalen goed verstaat. Ieder mens heeft een eigen vorm of manier van bewegen, sierlijk, snel, gejaagd of juist traag.

Ook heeft elk mens zwakke plekken waar je het eerste klachten gaat ontwikkelen. Het lichaam is heel slim en probeert deze klachten op een eigen manier op te lossen door compensatiegedrag. Een mooi voorbeeld hiervan is op 1 been hangen tijdens het staan. Ik weet niet of jij ervaring hebben met staand werken of vergaderen. Of misschien herken je je hierin op een feestje met statafels. Analyseer je eigen houding maar eens. 

Oefeningen die je achter het bureau kan doen per spiergroep:

Hoofd en nekspieren:

 1. Ga rechtop zitten en doe je ogen dicht. Beeld je in dat iemand aan een touwtje je hoofd omhoog trekt. Adem door je neus in en duw je borst vooruit. Je schouders gaan omlaag en naar achteren. Blaas vervolgens de spanning via je mond eruit.
 2. Laat je kin op je borst zakken en maak kleine cirkelbewegingen met je hoofd. Van je rechter- naar je linkerschouder. Afwisselen met de andere kant.
 3. Duwen tegen het voorhoofd en het achterhoofd voor spanning in de nekspieren op te bouwen en vervolgens te ontspannen.

Schouder en borstkas/ademhaling

 1. Draai rondjes met de schouders van achteren naar voren , tegelijk, andersom en tegengesteld…. Handen liggen hierbij losjes in de schoot.
 2. Leun achterover op je stoel en plaats je handen in de bidgreep achter je hoofd, beweeg de ellebogen langzaam zo ver mogelijk naar elkaar toe en zo ver mogelijk van elkaar af (uitademen als de ellebogen naar binnen gaan).
 3. Leg beide armen op het bureau en kruip met je vingers zo ver mogelijk naar voren. Beweeg je stoel naar achteren voor zover dit gaat en je borst richting de vloer (hoofd op tafel).
 4. Ontspannende zwaai-oefeningen staand 2x (verticaal en horizontaal) let op! Je hebt hiervoor wel ruimte nodig!

Polsen en armen (fijn bij werkzaamheden achter de pc)

 1. Ellebogen op tafel en de polsen om en om omhoog en omlaag bewegen (2 manieren).
 2. Maak een vuist , bouw kracht op en spreid daarna de vingers. 
 3. Zit op een stoel met de ellebogen gestrekt, handpalmen op de zitting en vingers naar voren gedraaid. Verplaats jouw lichaamsgewicht naar achteren tot je rek voelt aan de binnenzijde van uw onderarmen. ( 3 variaties handpalmen naar voren, opzij en naar achteren)

Onderrug

 1. Zitten op de stoel recht, voel maar eens hoe je zit op je zitbeen knobbels. Kom los van de leuning en maak een holle rug, kantel je bekken hierbij en plaats je vuisten lichtjes in je rug. Kom langzaam terug en duw je onderrug nu tegen je open handen en de rugleuning van de stoel aan.
 2. Squat voor de stoel (let op de knieën en holle rug).

Investeer ook in een goede kwaliteit in jouw keuze voor een bureaustoel:

Hier volgt nog een aantal interessante tips voor het voeren van betere gesprekken:

Een negatieve boodschap overbrengen

Het best lastig om slecht nieuws te brengen. Het is niet alleen vervelend om te doen, maar het kan zich ook tegen je keren. Je kunt de negatieve boodschap verpakken als een sandwich. Je leidt het gesprek in met de voorgeschiedenis, de achtergronden, de argumenten en de positieve elementen.

Vervolgens komt het slechte nieuws zelf dat je helder en ondubbelzinnig overbrengt. Aan het eind rond je positief af met het bieden van perspectief. Je formuleert dit met positieve woorden waarbij je begrip toont en eerlijk bent. Er is altijd licht aan de horizon.

Houd geen verkooppraatje, maar probeer te helpen
 • De klant heeft een probleem en moet er op kunnen vertrouwen dat jij de oplossing kan bieden. Kom deskundig over.
 • Etaleer je kennis niet, maar luister oprecht. Wat is precies het probleem en vraag door? Misschien verbergen zich achter het probleem nog meer oorzaken. Vat samen en vraag door, zonder direct met oplossingen te komen.
 • Begin informeel en ontspannen. Toon begrip voor de kwetsbaarheid van de klant die zijn problemen op tafel legt. Bekijk de huidige situatie, de gewenste situatie en ontdek waar de klant mee worstelt. Door het vaker te herformuleren neem je de klant mee en ontdekt hij wat zijn kernvraag is.
 • Vraag door op zaken als budget, planning en beslismomenten. Voorkom hiermee misverstanden of verkeerde verwachtingen.
 • Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden: Heb je alle kerninformatie over de klant? Wat voor ambities heeft de klant en wie zijn zijn concurrenten? Benoem dit niet, maar gebruik het in het meedenken van je klant.
Toespraken
 • Kijk je publiek aan en staar nooit naar de grond.
 • Wees expressief in jouw non-verbaal gedrag. Sla geen wortels en durf je benen te verplaatsen.
 • Geen gefrunnik aan lichaamsdelen of kledingstukken en zeker geen gestuntel met techniek.
 • Vermijd een pokerface en laat de emoties van je gezicht spatten.
 • Gebruik je lippen niet om je te verbijten, maar gun je publiek een glimlach.
 • Gebruik korte en kernachtige uitspraken en geen lange langdradige woordendiarree.
 • Wees deskundig en geen betweter.
 • Wees zo krachtig en flexibel als bamboe.
Effectief vergaderen

Met de volgende regels wordt vergaderen een stuk effectiever:

 1. Plan een vergadering vooraf en zorg er voor dat alle deelnemers ruim van tevoren een agenda ontvangen met alle relevante achtergrondmaterialen. Nodig hen al uit om het te lezen door een standpunt in te nemen, of opmerkingen te maken of een opdracht te laten uitvoeren zodat je voorkomt dat ze het niet hebben gelezen.
 2. Stel basisregels op ten aanzien van de rollen en verwachtingen van de deelnemers. De deelnemers zijn zich vaak niet bewust van hun rol en bevoegdheden en dat leidt tot misverstanden, wantrouwen en miscommunicatie. Duidelijkheid en een heldere focus zijn de voorwaarden voor betrokkenheid en resultaat.
 3. Aarzel niet om verschillende technieken en locaties te experimenteren. Vraag deelnemers een rol te vervullen: de klant, een stakeholder of advocaat van de duivel. Deel de groep op in kleinere groepen als dit nodig is voor meer verdieping. Kies ook eens voor een uitdagende locatie.
 4. Vraag regelmatig om feedback van de deelnemers. Welke aspecten van de vergadering waren goed, welke konden beter? Implementair hun feedback als dit voor iedereen blijkt te werken.
Kernkwadrantenspel

Wil je op een leuke manier jouw kernkwaliteiten ontdekken dan is dit kernkwadrantenspel een echte aanrader. Dit werkt ook voor teams omdat ik dit ook inzet voor teams waarvan de teamleden van elkaar willen weten waar hun kracht en zwakte zit:

Een webinar over authentiek leiderschap

Interessante tips voor boeken en handig om te hebben:

van Big Bang naar Burn Out

Als trainer en coach pas ik de kennis toe van de afgelopen twintig jaar wetenschappelijk onderzoek op het vlak van brein en psyche. Mijn klanten geven mij vaak als feedback dat ik wetenschappelijke kennis aanreik in concrete handvatten die ze gelijk kunnen toepassen. Het eerste inzicht door van Big Bang naar Burn Out is: Er is geen verschil tussen brein en psyche. Opzienbarend dat we het zo ingeburgerde ‘geest en lichaam’ gaan loslaten zoals we eerder loslieten dat de zon om de aarde draait en nog eerder dat de aarde rond is en niet plat.

Het boek verreist wel enige basiskennis op het vlak van genetica en anatomie. Enkele bijzonderheden die ik heb gelezen: dat de theorie van Paul Maclean achterhaald is (reptielenbrien, zoogdieren brein en menselijk brein), dat onze stresssystemen verouderd zijn, de uitleg van het stressresponssysteem, de impact van de agrarische revolutie van 12.000 jaar voor Christus, de bijwerkingen van ons stresssysteem, de uitleg van de acute stressrespons, de negatieve effecten van sociale media, de invloed van support uit jouw omgeving in combinatie met je eigen autonomie, de Eusociale samenlevingen, het dalen van het seratoriumgehalte tijdens het dalen in de rangorde, balans als ultieme doel in plaats van de maakbare mens en zijn geluk en tot slot de mens is gemaakt om te bewegen, maar niet om te willen bewegen.

Heb je iets met deze onderwerpen dan is dit boek een echte aanrader.

De meeste mensen deugen

Dit boek is fantastisch en geeft je een nieuw beeld op onderzoeken die in het verleden zijn gedaan of de mens van nature slecht of goed is. Je leest dit in één adem uit…

Wist je dat je bij mij in een coachtraject ook door de zeven eigenschappen gaat? Bij Authenticiteit in beeld bereik je de triple A-status: de A van Authenticiteit, de A van Angsten loslaten en de A van Assertiviteit.

Ook de Roos van Leary gebruik ik regelmatig in een coachtraject

Tayasui Sketches Pro

Werk jij ook met een iPad? Ik werk met de iPad Pro en voor mij is dit teken- en schetsprogramma onmisbaar: Tayasui Sketches 2 Pro – Tayasui.com Fantastische mogelijkheden en ontdek zelf maar dat ik niet overdrijf!!!

Apple Pencil Tips

Is jouw Apple Pencil gevallen? Dat overkwam mij en je hoeft dan niet gelijk een nieuwe te kopen. Ik bestelde deze:

iPad Pro met de nieuwe Apple Pencil

Wil je jezelf toch verwennen met iets nieuws? De iPad Pro met de nieuwe Apple Pencil maken deel uit van mijn equipement:

Stop denk doe In dit boek beschrijft Max Wildschut een praktische methode voor persoonlijk leiderschap op basis van de laatste, relevante wetenschappelijke inzichten. Door dit boek worden diverse trainings- en coachmethoden van Authenticiteit in Beeld wetenschappelijk onderbouwd. Het is een mooie bevestiging waarom onze aanpak werkt.

Houd me vast bevat kennis die iedereen hoort te weten die een relatie heeft.

Mentaal Kapitaal geeft je een handvat om een eigen breinbeleid te ontwikkelen:

Geweldloze communicatie maakt je bewust hoe dwingend en eisend jouw taalgebruik kan zijn.

Personal Branding is een boek waarvan ik de theoretische kennis gebruik voor ondernemers die zich geloofwaardig op kaart willen zetten.

Voor De kunst van Kaizen  heb ik alleen maar superlatieven als je gedrag wilt veranderen en beïnvloeden. In een woord grandioos!!!

De bijzondere reis van een prikkel laat je op een laagdrempelige wijze kennis maken met NLP.

Ook interessant!

Geen woorden voor…ik gebruik deze Mepal Lunchpot Elipse zelfs elke dag thuis:

Voor het geluid en de ruimte die de HomePod mini inneemt, een prima investering

Na heel wat zoekwerk naar infraroodkachels om de energiecrisis enigszins het hoofd te bieden deze infraroodkachel om goedkoop bij te verwarmen.

Granaatappels kun je niet in een ‘normale’ citruspers persen. Kijk het filmpje hoe je het beste granaatappels perst. Granaatappelsap bevat heel sterke anti-oxydanten en dat maakt het sap zo bijzonder gezond. 

Zie ook de citruspers hier beneden van Cilio!

One of these days these boots are gona walk all over you… 😉 De prijs is echt een superprijs bij Bol.com want de ‘normale prijs’ is €229,-

Op zoek naar een tweede scherm ontdekte ik dit 4k-scherm waarover ik heel veel goede berichten las. Geen seconde spijt van deze aanschaf gehad.


AirPods Max met een adembenemend geluid nu €200,- goedkoper bij Bol.com