• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Keuzes maken zonder te kiezen

Keuzes maken zonder te kiezen

Keuzes maken zonder te kiezen en toch de juiste koers varen in je leven. Het kan! Keuzes maken die jouw leven bepalen zonder de stress van kiezen. Het kan door de rode draad in je leven te ontdekken. Iedereen heeft deze rode draad, maar niet iedereen kent hem. Deze rode draad geeft je zoveel richting dat het geen keuze meer is. Het is een manier om jouw bestemming in het leven te volgen.

Tim gaf aan dat hij vastliep. Hij heeft een massagepraktijk en dat liep niet naar wens. In het terugkijken, ontdekte hij dat hij altijd gedichten schreef voor speciale momenten. Er zat zoveel gevoel in dat hij iedereen hiermee in hun hart raakte. Hij wist te verwoorden wat anderen meemaakten of voelden. “Ik kan maar beter stoppen met mijn massagepraktijk en me richten op het schrijven.” “Waarom kiezen en niet combineren?” Vroeg ik aan hem. Nu schrijft Tim na elke massage een gedicht over wat er tijdens hun gesprek naar boven kwam. Zo ‘raakt’ hij zijn cliënten twee keer ‘aan’ en hun klachten verdwijnen veel sneller. Inmiddels heeft Tim een wachtlijst en betalen zijn klanten veel beter.

Kijk naar de hemel en je ziet vaak een witte streep achter een vliegtuig. Het is een strakke lijn en de koers van het vliegtuig is bepaald. De bestemming is niet zichtbaar, maar waar het vliegtuig vandaan komt kun je heel lang volgen. Kijk terug op jouw eigen leven en welke lijn kun jij hierin volgen? Je zult ontdekken dat er momenten in je leven zijn die in het verlengde van elkaar liggen.

Om dit te kunnen zien, is het noodzakelijk dat je deze momenten ook herkent, want anders zie je het niet. Hoe kun je dit nu herkennen, deze momenten die je met elkaar kunt verbinden? Wat maken sommige momenten in jouw leven zo speciaal? Het zijn momenten waarin je iets krachtigs liet zien. Succesverhalen, bijzondere ontmoetingen, hoogte- en dieptepunten, momenten van enorme betrokkenheid en handelingen waarvoor men jou altijd vroeg. Hierin ben jij altijd voor hen de eerste keus.

Ontdek die bijzondere kwaliteit van jou, of dat talent of die unieke vaardigheid waarvan je omgeving onder de indruk is en het voor jou vanzelfsprekend lijkt. Waarvan je bent verbaasd dat dit niet iedereen kan. Onbewust bekwaam, heet dit. Ontdek dat je dit in al die bijzondere momenten hebt laten zien.

Nodig jezelf uit om dit wat vaker te laten zien, want je helpt anderen hiermee. Het maakt je zo waardevol voor anderen en je ontvangt zoveel waardering hiervoor. Jaag niet op complimenten of bevestiging, maar haal de waardering door te zien wat het voor de ander heeft betekend.

Voelt dit als keuzes maken zonder te kiezen? Ervaar je hierin een stukje zingeving? Keuzes maken zonder te kiezen en jouw eigen pad blijven volgen. Je gaat het pas zien, als je het herkent.

Oefening

  1. Vertel 5 minuten lang aan je collega’s of personen die jou goed kennen een succesverhaal.
  2. De luisteraars schrijven alle vaardigheden, kwaliteiten, competenties en talenten op die ze in jouw succesverhaal herkennen.
  3. Ontdek samen hierin een vaardigheid waarin jij onbewust bekwaam bent. Iets wat voor jou geen moeite kost, maar waarvan de anderen onder de indruk zijn.
  4. Wees je bewust van deze vaardigheid hoe vaak je die inzet op een dag.
  5. Als jij die inzet dan ben je een ‘aap’ die goed kan klimmen in een boom. Als je vaardigheden inzet waarin je niet goed bent, dan ben je een ‘vis’ die leert klimmen in een boom.
  6. Ontdek voor jezelf waar je goed in bent, die anderen maximaal waarderen en die jij ook leuk vindt. Ga klimmen als je een ‘aap’ bent en ga zwemmen als je een ‘vis’ bent.
  7. Volg dit succesvolle pad en je hoeft nooit meer een keuze te maken door te kiezen.

Keuzes maken waarin je niet goed bent kunnen wel eens slecht aflopen…

Zoek jij een specialist in slimmer werken en betere werkrelaties? Met mijn boek De Betrouwbare leider leid ik jou stap voor stap naar betrouwbaar leiderschap. Lees mijn boek en scan de code hierin voor een gratis coachgesprek met mij.

Marcel Dassen
Specialist in slimmer werken en betere werkrelaties voor meer plezier in leidinggeven!!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie