• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Kun jij empathie tonen?

Kun jij empathie tonen?

Kun jij empathie tonen?

Empathie tonen is een kunst en dat blijkt maar al te vaak in de praktijk. Hoe empathisch ben jij? Wat is empathie tonen eigenlijk?

Empathie is de sociale vaardigheid om je in te leven in de gevoelens en de gedachtenwereld van anderen, gekoppeld aan het vermogen om dit te tonen. Hierdoor voelt iemand zich oprecht begrepen.

“Mijn vrouw zeurt de hele dag en roept: ‘Je begrijpt me niet’”, dit soort uitspraken komen uiteraard ook in mijn praktijk voor. Met wie heb jij de meeste empathie? Met de vrouw die ‘zeurt’ of met de man die ‘klaagt’ over haar gezeur? Pas de definitie voor beide personen eens toe. Leef je in de gevoelens en de gedachtenwereld in van de vrouw en hoe reageer je dan op haar?

  • “Wat wil je, zo zijn mannen. Ze denken alleen aan zichzelf en staan geen minuut stil bij hoe jij je voelt.”
  • “Wat erg voor je, schat. Ik zou al lang mijn koffers hebben gepakt. Hoe houd je het vol bij hem!”
  • “Ik ken het maar al te goed, mijn vrouw zegt dit ook tegen mij. Dit was voor mij een heel leerproces en ik heb er nog steeds moeite mee.”
  • “Ik zie wat het met je doet en waarin zou je willen dat hij je meer begrijpt?”

Welke reactie bevat volgens jou de meeste empathie? Leef je nu in de gevoelens en de gedachtenwereld in van de man.

  • “Geef je vrouw ook eens een keer wat aandacht, waar ben jij mee bezig, man?”
  • “Dat gezeur van jouw vrouw weegt niet op tegen het gezeur van mijn vrouw. Die heeft het gezeur uitgevonden.”
  • “Luisteren naar gezeur is geen pretje. Probeer het eens met een bos bloemen. Gegarandeerd dat je een paar dagen rust hebt van haar.”
  • “Zo te horen heb jij daar last van. Wat raakt je meer dat zij zeurt of dat je haar niet begrijpt?”

Hoe ziet het empathie tonen er uit in deze reacties? Is er bij jou een verschil tussen welke manieren van reageren het beste bij jou passen en de reacties die de meeste empathie bevatten bij deze voorbeelden van de vrouw en de man? Tussen hoe jij spontaan reageert en reageert vanuit een aangeleerde vaardigheid, is een groot verschil. Jouw spontaniteit komt het dichtste bij jouw authenticiteit.

Sociaal wenselijk gedrag is geen authentiek gedrag. We belanden hiermee bij het laatste deel van de definitie: ‘Hierdoor voelt iemand zich oprecht begrepen’. Als de ander dit ervaart als het toepassen van een vaardigheid dan kan dit overkomen als een trucje. Hoe wordt het oprecht en authentiek?

Boosheid en verdriet van de ander voel je als het jou net zo boos en verdrietig maakt als de ander. Dat is meestal niet zo. Voelde jij het verdriet van de vrouw? Voelde jij de boosheid van de man? Dit is ook een onhaalbare kaart als je elke keer hetzelfde zou voelen als de ander. Het gaat om inleven in de ander. Inleven in de ander is dat de ander zich oprecht begrepen voelt. Dat jij begrijpt wat het met de ander doet. Daar kun je slechts achter komen door dit de ander te vragen.

Hoe oprecht zijn jouw vragen? Wil je dit écht weten van de ander? Ben jij oprecht alleen maar bezig met de ander en niet met jezelf? Empathie is de ander niet willen helpen, dat komt wellicht nog later aan de orde. De ander wilt zich gesteund voelen. Hij of zij wilt in figuurlijk zin even op jouw leunen en misschien ook wel even letterlijk leunen door een knuffel of een schouder om even zijn hoofd op te leggen.

Wil jij dit écht? Wil jij er oprecht helemaal zijn voor die ander? Is het dan nog een trucje? Als je vaardigheden wilt ontwikkelen die jou hierbij helpen om er oprecht voor de ander te kunnen zijn, dan voelt dit voor de ander niet meer als een trucje maar dan voelt iemand zich oprecht begrepen. Hoe groot is het verschil tussen jouw spontane gedrag en je ontwikkelde vaardigheden in het tonen van empathie? Dit is jouw antwoord op de vraag: “Kun jij empathie tonen?

Wist je dat onderzoek aantoonde dat door het gebruik van paracetamol het empathisch vermogen afneemt? Onderzoekers toonden aan dat de proefpersonen die paracetamol hadden ingenomen, de lichamelijke pijn van anderen na een ongeluk minder pijnlijk beoordeelden dan mensen die niets hadden ingenomen. Zij konden ook minder meeleven met mensen die bijvoorbeeld werden gepest! Er is nu een sterk vermoeden dat ‘eigen pijn’ en ‘pijn ervaren van een ander’ door dezelfde hersengebieden worden gereguleerd. Zie onderzoek.

Meer plezier in leidinggeven!

Wil je meer werk maken van het tonen van empathie? Vul dan hieronder jouw gegevens in en je weet gelijk waar jij staat in jouw ontwikkeling als leidinggevende:

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie