• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Leidinggeven is een vak apart

Leidinggeven is een vak apart

Leidinggeven is een vak apart. Sommigen geloven in een geboren leider en anderen zijn weer overtuigd dat iedereen kan leidinggeven. Het gaat medewerkers er om wat iemand uitstraalt en hoe hij anderen positief weet te beïnvloeden. Dat is tenminste wat medewerkers zien en hoe ze een leidinggevende beoordelen. In mijn blogs is een aantal zichtbare eigenschappen de revue gepasseerd zoals macht, selectieve empathie, grenzen stellen, hoe goed ben jij als leidinggevende, waardering en authentiek leiderschap maakt je burn-outproof.

Deze keer neem ik je mee met de ontwikkeling van iemand die in het diepe werd gegooid en kopje onder ging en weer herrees als een Phoenix uit het as. Je kent ze wel: het veel belovende talent, de ongeslepen diamand of iemand van een uitzonderlijk niveau, zijn de etiketten die ze aan het begin van hun carrière opgeplakt krijgen. 

Joshua (niet zijn echte naam) kwam mijn praktijk binnen en je zag gelijk dat hij een enorme professionele uitstraling had. Goudeerlijk, gedreven en met hoge ethische normen. Een bijna onmenselijke verschijning in de positieve zin van het woord. Correct, inlevend en beleefd. Het droop er in alle opzichten van hem af. De druk lag gelijk bij mij, want wat kon ik hieraan nog toevoegen?

Achter dat professionele harnas zat een mens die het niet makkelijk heeft gehad en voor alles moest knokken. Gescheiden ouders die het niet breed hadden en nooit de kans hadden gekregen om zich te ontwikkelen. Met een mislukte relatie achter zijn rug vluchtte hij als workaholic in zijn werk. Als autodidact en kennisgedreven creëerde hij zijn eigen veilige wereld waarin hij waardering kreeg en zijn werkomgeving hem het gevoel gaf dat hij alles kan. 

Hoe kon hij met zijn ontwikkelde specialistische kennis in combinatie met zijn onvermoeibaar doorzettingsvermogen nog meer betekenen voor zijn organisatie? Steeds meer verantwoordelijkheid ruste op zijn schouders en de groep mensen die hij moest leiden werd steeds groter. Hij knapte volledig af op de onprofessionele houding van zijn medewerkers. Hij zag dat niemand aan zijn maatstaf voldeed en ging steeds harder werken.

Hij probeerde het met overtuigen, door aan hen te trekken en te duwen en zijn controledrang nam steeds meer toe. Zijn team kwam steeds meer in de weerstand waardoor hij nog meer ging controleren. Uitgeput kwam hij thuis en betrapte hij zijn vrouw met een ander. Weer ging een relatie stuk en was zijn enige hoop zijn werk. Hoe kon hij nog meer groeien in zijn professionaliteit op werk, want dat was de plek waar zijn honger naar waardering werd gestild? 

Na een aantal maanden coaching kijkt Joshua mij doordringend aan: “Ik besef nu pas wat er zou zijn gebeurd als ik zo was doorgegaan. Ik had een burn-out gekregen! Ik ervaar nu eindelijk rust door veel slimmer te werken. Hoe belangrijk het is om medewerkers vanuit een intrinsieke motivatie te laten werken. Hoe je echt commitment ontwikkelt door te zien wat iemand nodig heeft en hoe je de gewenste mindset krijgt bij hen. Hoe je systemen in een organisatie herkent en wat de effecten daarvan zijn. Hoe je een cultuur van onderling vertrouwen krijgt waarmee je veel meer bereikt dan door controle. Mijn professionaliteit is nu een jas geworden die ik aan en uit kan trekken. Mijn professionaliteit is niet langer meer een harnas waar ik me achter verstop. Het is een jas die mijn menselijkheid benadrukt en niet verstopt.” 

Na vijf jaar kreeg ik gisteren een berichtje van Joshua. Hij werkt nu bij een bedrijf met een jaarlijkse omzet van 2 miljard en is gelukkig met zijn samengesteld gezinnetje. In zijn bericht staat: “Meer plezier in leidinggeven is ook meer plezier hebben in je leven. Weet je, Marcel, wat de belangrijkste les in mijn leven is geweest? Leer je medewerkers echt kennen. Wie ze willen zijn en wat hen echt drijft. Als je weet wat ze nodig hebben en dit sluit aan op wat zij en de organisatie willen, dan zie je hen samen met de organisatie groeien.”

Soms leidt een lijdensweg naar leren leidinggeven. Wil je ook een stuk minder lijden en meer leiden? Waar geniet jij van? Van lijden of leiden 😉

Bel: (0183) 76 90 18!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie