• +(183) 76 90 18
 • info@authenticiteitinbeeld.nl

Onzekerheden, hoe ga jij hiermee om?

Onzekerheden, hoe ga jij hiermee om?

Onzekerheden, is het de drang naar perfectionisme? Als het perfect is dan kan het niet meer misgaan. Dat werkt erg belemmerend als je een bijna obsessief gedrag hebt voor perfectionisme. Als je de toekomst volledig kunt bepalen, zouden er geen onzekerheden meer zijn. Je kunt de toekomst echter slechts ervaren.

Ik blinddoekte een leidinggevende en zette hem af in de middle of nowhere. Geen mensen en geen informatie om hem heen met slechts één opdracht: zorg dat je uitsluitend op eigen kracht straks voor mijn voordeur staat. Al snel stond hij weer in de bewoonde wereld en stond even later bij mij voor de deur. Daarvoor had hij niemand nodig en met deze ervaring wist hij dat hij altijd op zichzelf kon vertrouwen.

Hoeveel moed en durf heb jij? Ik vraag niet hoe roekeloos kan je zijn, maar hoe je zorgvuldig risico’s gaat verminderen. Wat leer je van de risico’s over jezelf? Onzekerheden kunnen jouw lerend vermogen als leidinggevende vergroten. Door steeds meer in mogelijkheden te denken als je met onzekerheden te maken krijgt. Hierdoor zorg je er voor dat de risico’s minder bedreigend zijn.

Onzekerheden zijn waardevol omdat ze juist jouw invloed vergroten. Ze maken inderdaad risico’s zichtbaar en daar is niets mis mee. Er is niets mis met jou om onzeker te zijn. Het gaat pas mis als je dit ontkent of je je daardoor laat belemmeren. Waar heb jij invloed op of niet? Onzekerheden zijn er om te overwinnen en niet om je er door te laten hinderen. Door in mogelijkheden te denken komt bij jou naar boven wat je nodig hebt.

Maar pas op! Het kan zijn dat je onzeker bent omdat je nog meer informatie nodig hebt om een beslissing te nemen. Dit kan leiden tot eindeloos uitstellen omdat je steeds weer denkt nog meer informatie nodig te hebben. Met andere woorden je kunt geen enkel risico reduceren tot nul. Zoek de juiste balans om tot een aanvaardbaar risico te komen en durf fouten in te calculeren (zie ook mijn blog Onzekerheden zijn de enige zekerheden).

Weet je nog? Je kunt het nooit goed doen, maar wel elke keer beter doen! Heb jij een plan B en hoe reageer jij op jouw grootste nachtmerrie als deze jou overkomt? Waar kan jij dan op terugvallen en wat kan je leren van jouw grootste nachtmerrie? Je kunt hierdoor jouw mogelijkheden vergroten waardoor jouw invloed toeneemt.

Onder onzekerheden verbergen zich een hoop angsten en net als andere emoties heeft angst een belangrijke functie. De functie van de emotie angst is om jou op de hoogte te brengen dat je gevaar loopt. De eerste stap is natuurlijk om dit te filteren op realistisch of onrealistisch gevaar. Het maakt jouw brein niet uit of dit onrealistische of een realistisch gevaar is. Al jouw onheil voorspellende gedachten activeren jouw limbische systeem (zie ook mijn blog, Je kijkt met je limbisch systeem, leer voor altijd anders kijken!).

Emoties zorgen dat we bewust worden van signalen die via onze zintuigen worden waargenomen. Je kunt emoties niet laten verwijderen uit jouw lichaam. Zonder deze emoties zouden wij als mens al lang zijn uitgestorven. Ze zijn bepalend voor hoe jij met jouw medewerkers kunt verbinden. Dat is vaak een zwakke kant van leidinggevenden, dat ze meer moeite hebben om op de relatie te zitten dan op de inhoud. Hoe kan jij je emotioneel verbinden met anderen? Dat is werken aan jouw emotionele volwassenheid.

Betrouwbare relaties zorgen voor meer vertrouwen. Betrouwbare relaties zijn loyaal en daarop kan je vertrouwen ook als het misgaat. Een betere leidinggevende faalt nooit alleen, maar heeft een heel team achter zich staan.

Dat bereik je niet met perfectionisme, maar door leiderschap waarbij je vertrouwt op jezelf en jouw team. Je toont ballen en houd de rug recht omdat je niet bang bent om fouten en tekortkomingen toe te geven. Door altijd volledig jouw verantwoordelijkheden te nemen en je niet te verbergen achter excuses of verwijten.

Weet wat jouw zwaktes en sterktes zijn en hoe jij daarmee wilt omgaan. Durf kwetsbaar en open te zijn, want dat maakt je betrouwbaar. Je bent kundig op de inhoud en blijft investeren in de relaties. Door professional en mens te zijn, versterken ze elkaar.

De volgende 10 stappen helpen je om van jouw onzekerheden te leren:

 1. Wat vind je moeilijk waardoor je onzeker bent? Zowel emotioneel als inhoudelijk.
 2. Welke belangrijke waarden kan ik hiermee verbinden en hoe belangrijk zijn deze waarden voor mij en de organisatie? Staan deze waarden onder druk of niet? Bijvoorbeeld kwaliteit, zorgvuldigheid, flexibiliteit, voortvarendheid, daadkracht en groei.
 3. Breng voor- en nadelen in kaart.
 4. Wegen de voordelen op ten opzichte van de risico’s of niet?
 5. Bekijk het vanuit de posities van de betrokken personen. Welke belangen spelen voor hen hierbij?
 6. Wat zijn de effecten als ik het wel of niet doe?
 7. Heb ik er meer spijt van als ik het wel of niet doe?
 8. Wat heb ik geleerd van de keuzes die ik wel heb gemaakt en waarvan ik achteraf spijt heb gekregen? Belemmert of helpt mij dit?
 9. Hoe graag wil je dit echt? Welke verlangens, weerstanden en angsten zitten hieronder en wat heb ik hierdoor nodig?
 10. Blijft er twijfel? Ga in gesprek met anderen of zij dezelfde twijfels hebben om jouw inzichten te vergroten. Misschien maak jij het wel groter dan het is.

Meer plezier in leidinggeven!

Durf jezelf in de spiegel te kijken en vul hieronder jouw gegevens in. Je ontvangt een overzicht met de tien belangrijkste ontwikkelpunten voor leidinggevende en hoe jij hierop scoort.

Zin in een verrassing? Wil jij spontaan iemand anders verrassen? Doe eens gek en ervaar de onzekerheid met dit pakket.

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie