• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

De psyche is dood, lang leve het brein

De psyche is dood, lang leve het brein

De psyche is dood, lang leve het brein

Neem afscheid van de terminologie psyche en stop met de benamingen van psycholoog en psychiater. Plato was de eerste filosoof die dit dualistisch denken introduceerde van een psyche en een lichaam. Een manier van denken waarbij zijn leerling Aristoteles al zijn bedenkingen had. Ondanks dat hij niet beschikte over de huidige technieken, beschreef hij al dat die psyche niet kon bestaan zonder lichaam.

Met de huidige technieken lukt het wetenschappers om een specifieke gedachte zichtbaar te maken. Een testpersoon dacht aan de letter N en deze letter N werd via elektroden in de visuele hersenschors zichtbaar gemaakt op een monitor. Dit blijkt een fysiek proces te zijn van elektrisch geladen atomen, zoals calcium-ionen, die hun weg vervolgen via de miljarden neuronen in ons brein. Geen brein zonder lichaam en zonder brein geen gedachten.

De medische wereld kent zoveel specialismen die wel verwijzen naar iets wat er is, zoals urologen, KNO-arts, MDL-arts en wat dacht je van tand- en oogarts. Laat deze scheiding van psyche en lichaam los en ontdek welke voordelen dit met zich meebrengt. Hoe stigmatiserend het voor mensen werkt, blijkt al dat cliënten er niet te koop mee lopen als ze naar een psycholoog en psychiater gaan.

Hoe anders is dit als mensen last hebben van hun knie of rug. Hoe lang duurt het voordat ze jou uitgebreid vertellen over hun rugklachten of dat je uitgebreid kunt lezen over sporters die last hebben van hun meniscus. Hoeveel lees je daarentegen over de zogenaamde psychische ongemakkelijkheden van sporters? Ben je psychisch gestoord als je een hersenvliesontsteking hebt? Je bent ook net zo min psychisch gestoord als je last hebt van depressiviteit of angststoornissen. Alhoewel de buitenwereld niet altijd zo genuanceerd naar deze mensen kijkt: “Die persoon is psychisch niet in orde.” Nee!!! Deze persoon heeft een lichamelijke klacht!

Lichaam en brein horen bij elkaar in plaats van lichaam en geest zijn één, want die psyche is er nooit geweest. Als je naar een film kijkt dan beleef je wat je ziet en ervaart, terwijl het in feiten nullen en enen zijn. Het is een heel complex proces om dit digitale proces van nullen en enen zo weer te geven dat jij van deze film kunt genieten. In jouw lichaam heb je vier basen adenine, guanine, cytosine en thymine en door een heel complex proces van deze vier basen loop jij op deze aarde rond. Dit DNA zorgt dat genen hun codes doorgeven waardoor er zich oneindig veel levensvormen verspreid en aangepast hebben op deze aardbol. Ons DNA gebruikt ons lichaam voor nieuwe kopieën om onze chromosomen door te geven en slaagt daarin al voor miljoenen jaren.

Zelfs mijn zoon van acht begrijpt dat zijn brein en geen enge geesten verantwoordelijk zijn voor zijn gedachten. Ik gaf hem de opdracht om te zingen als hij stemmetjes hoorde die hem van allerlei opdrachten gaven wat hij moest doen. Tegelijkertijd zingen en die stemmetjes horen, lukte hem niet en het kwartje viel gelijk bij hem. Hij heeft er geen last meer van omdat hij weet dat hij alleen bepaalt wat hij denkt en dat zijn brein daarvoor verantwoordelijk is.

Het brein is net een orgaan als alle andere organen in jouw lichaam. Net als bij de andere organen kan het brein ergens last van hebben en misschien tijdelijk even niet zo goed functioneren. Aangezien alle organen in jouw lichaam nauw samenwerken met elkaar, heb je lichamelijke klachten en geen geestelijke klachten. Hoe beter je weet hoe je lichaam en je brein werkt, hoe groter te kans wordt om dit breder aan te pakken.

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder breekt een lans om meer te bewegen omdat  dit simpelweg meer bloedt pompt naar jouw brein. Hoe simpel kan het zijn? Terwijl als je sommige hormonen in een te lage concentratie in je bloed hebt, je slap en geestelijk moe voelt. Je bent niet geestelijk moe, maar vanaf nu spreken we af dat je alleen maar lichamelijk moe kunt zijn! Geef jouw brein niet de schuld maar je hormoonklieren die niet goed hun werk doen. Lichamelijke klachten kunnen depressieve gevoelens veroorzaken en depressieve gevoelens kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Alles in jouw lijf heeft invloed op elkaar.

Wat doe je in vredesnaam bij een psycholoog als je klaagt over weinig energie als je ijzergehalte te laag is en wat doe je bij een diëtiste als je moeder zwanger van je was tijdens de hongerwinter? We hebben nog een weg te gaan om te leren hoe alles met elkaar communiceert en wie weet geeft kwantumfysica ons daar een antwoord op. Als Wifi data via golven kan overbrengen, dan kan dit ook via nog onverklaarbare wijzen?

De psyche is dood, lang leve het brein. Er hoort een algemene universitaire opleiding voor het brein te komen met allerlei specialisaties. Het orgaan brein als uitgangspunt en alle mogelijke effecten tussen het brein en het lichaam onderling. Weg met de namen psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, want ze hebben allen het brein als uitgangspunt. Noem ze dan ook zo! Breinspecialist in gedrag en breinspecialist en breintherapeut voor lichamelijke afwijkingen.

De psyche blijft dood en kroon het brein tot onbetwiste leider van jouw leven. Aristoteles was zijn tijd ver vooruit en is de grondlegger van de deugdethiek: “Gebruik je verstand en volg je waardes voor een gelukkig en succesvol leven.” “Nu jij nog!

Meer plezier in leidinggeven!

Hé, maar hoe zit dit met mijn waardes? Heb je een overzicht van alle waardes voor mij? Ja, hoor, vul jouw gegevens hieronder in en je ontvangt gelijk een totaaloverzicht van alle waardes:

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie