• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Respect voor vrouwen! Hoe toon jij dit op de werkvloer?

Respect voor vrouwen! Hoe toon jij dit op de werkvloer?

Respect voor vrouwen zodat vrouwen volledig zichzelf kunnen zijn!

Respect voor vrouwen! Na #metoo zitten we in een transitie waarin seksuele intimidatie steeds meer aan terrein verliest. Wat ik hierin nog mis, is in hoeverre kan een vrouwelijke collega volledig zichzelf zijn? Als kind zag ik iets in de jaren zeventig op TV voorbij komen dat bij mij is blijven hangen. Dat mooie vrouwen tijdens het uitgaansleven kozen voor homobars. De uitleg die hierbij werd gegeven, is dat ze dan niet lastig werden gevallen door mannen en dat ze oprechte aandacht krijgen. Echte interesse in hen als mens en niet als lustobject. 

Moeder natuur zorgde voor instincten en driften om de homo sapiens in stand te houden. Je kunt deze instincten niet uit het lichaam van de man wegsnijden. Er is dus spraken van een natuurlijke aantrekkingskracht tussen man en vrouw. Deze dierlijke instincten stoppen niet zodra je een geschikte partner hebt gevonden en je een monogame relatie bent begonnen.

Gelukkig kregen we een redelijk goed ontwikkelde neocortex om deze impulsen onder controle te krijgen en te houden. Hierdoor is het mogelijk om op een respectvolle manier als man om te gaan met vrouwen zonder bijbedoelingen. Dat zou je als vrouw mogen verwachten. Uit de praktijk blijkt dat mooie vrouwen daar minder op mogen vertrouwen en ontstaat er het volgende dilemma:

Kan ik gewoon mezelf zijn en vriendelijk, warm en hartelijk zijn tegenover een man of moet ik me als ijskonijn gedragen om maar geen verwachtingen te wekken? Nu denk ik wat triest dat je als vrouw in de jaren zeventig moest vluchten in een homobar en wat triest dat je als mooie vrouw nog steeds niet bij elke man jezelf kan zijn. Hoe triest is dit? Respect voor vrouwen!

Als je moeder natuur goed begrijpt is dit puur een ‘ego-dingetje’ van de man. Het mannelijke ego heeft als missie om indruk te maken op het andere geslacht om zijn genen veilig te stellen (zie ook mijn blog Als je ego wint, verlies je!. Ik schrok dat er ook diersoorten zijn die de vrouwtjes verkrachten en wetenschappers hebben daarbij aangetoond dat de bron bij deze mannetjes agressie is. Een vorm van agressief dominant gedrag om macht uit te oefen. Zij hebben een heel groot ego!

Waar begon #metoo ooit mee? Juist machtige mannen die hun lusten ongestoord de vrije loop konden laten totdat hun macht werd gebroken. Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid dat je in een machtspositie verkeert. Macht en flirten met jouw vrouwelijke collega’s zorgt voor een gespannen relatie met elkaar en respectloos gedrag naar vrouwen opent de deuren zelfs naar agressie met alle mogelijke gevolgen. Macht, flirten, afsnauwen en intimideren dragen niet bij aan respect voor vrouwen.

Mannen, alcohol, drugs en mooie vrouwen, zijn de ideale cocktail voor geweld en respectloos gedrag. De angst om afgewezen te worden en de angst om de controle te verliezen is doorgeslagen in willen bepalen en dwingen. De gevoelens van onmacht zijn dan voorspelbaar en als elke vorm van zelfregulatie ontbreekt dan uit zich dit in agressie. Dan gaan mannetjes in het dierenrijk vrouwtjes verkrachten om te laten zien wie hier de baas is. Ontwikkel als leidinggevende respect als drijfveer en niet jouw groot ego.

Heb respect voor vrouwen. Blijf als man niet hangen in jouw primitieve gedrag om jouw ego te strelen. Laat vrouwen die absoluut geen bijbedoelingen hebben volledig zichzelf zijn. Respecteer vrouwen als mens en zie hen niet als een soort trofee of om af te vinken op jouw Buckitlist . Als je elke vrouw als een wandelende lustobject ziet, hoeveel respect heb je dan voor jezelf als man of als leidinggevende?

Meer plezier in leidinggeven! 

Wil jij het mij hebben over respect voor vrouwen op de werkvloer? Vul jouw gegevens hieronder in en stel jouw vraag en je ontvangt van mij een persoonlijk antwoord. Geheel vrijblijvend en gratis!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

2 comments so far

JarmohamedGeplaatst op9:57 pm - apr 11, 2023

Ik hoop ook van harte dat mannen professionele distantie betrachten jegens vrouwen waardoor ze niet hoeven uit te vluchten naar homo-bars waar ze met meer respect worden benaderd om hun schoonheid als vrouw!

Marcel DassenGeplaatst op9:09 am - apr 12, 2023

Dankjewel Jarmohamed,

Voor jouw reactie dat jij er net zo over denkt. Met jouw reactie toon je duidelijk respect naar vrouwen.

Geef een reactie