Slimmer werken onder druk en niet harder

Slimmer werken onder druk en niet harder

Slimmer werken en niet harder onder druk is de meest effectieve weg naar succes. Herken je dit: Te veel taken, te weinig tijd, beter moeten presteren, targets halen, zoveel prikkels en afleidingen en zoveel mensen die een beroep op je doen. We hebben het druk en we voelen de druk. Het lijkt op een hamsterwieltje waarin je steeds harder gaat lopen en zodra je stopt, uitgeput bent en je het idee hebt niet echt verder te zijn gekomen. Ontdek de kunst van het slimmer werken dat juist energie geeft waarbij je meer presteert met minder energie.

Onder druk moet je in actie komen en ligt gelijk de focus op doen in plaats van op denken. Om slimmer te werken is het wel handig om je denkkracht volledig in te zetten. Hoe vind je daarvoor nu de rust als er de hele tijd een appel op je gedaan wordt om tot actie over te gaan? Lastig toch?

Er is een klein nuanceverschil tussen druk of stress ervaren. Je raakt vooral enorm gestresst als je een probleem moet oplossen waar je geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld, je wilt snel iets printen en de printer doet het niet. Je hebt geen idee wat er aan de hand is terwijl je wel dringend dat printje nodig hebt. De combinatie van iets moeten en je machteloos voelen.

Als experiment een moeilijke rekensom oplossen terwijl er een grote wekker in het zicht tikt en je voordat de wekker afgaat, je het juiste antwoord moet geven. Ben je bezig met het tikken van de klok of neem je de tijd om stap voor stap de som uit te rekenen zoals je dit ook zou hebben gedaan zonder wekker. Waar ligt jouw focus?

De uitstellers onder ons werken het beste onder druk. Die komen pas in actie als het bijna te laat is om in actie te komen. Je kunt je ook de vraag stellen: Waarom stel ik iets uit? Dat ligt meestal niet aan de inhoud van wat je moet doen, maar de ‘weerstand’ die er onder zit om dit te doen. Bijvoorbeeld zie je er tegenop iemand te bellen als je bang bent dat het een conflict wordt? Of je ziet ergens tegenop omdat het zo ingewikkeld is waardoor de kans groot is dat je ontevreden zal zijn over het resultaat. De angst om te falen!

Wat de reden ook mag zijn. Het is dan effectiever om iets met de oorzaak van weerstand te doen dan het te blijven uitstellen. Dat geldt ook voor de mensen die de druk nodig hebben van een stok achter de deur. Wat heb je nodig zonder de hete adem in je nek te voelen van de druk om tot actie over te gaan? Er zijn zeker slimmere oplossingen hiervoor.

De mens wordt reactief geboren omdat zijn sterk verouderd Limbisch Systeem (lees ook Je kijkt met je limbisch systeem, leer voor altijd anders kijken!) nu eenmaal zo in elkaar zit. De mens neemt met zijn zintuigen iets waar en binnen een fractie van een seconde moet hij beslissen of er gevaar dreigt of niet. Niet in actie komen is gewoon geen optie. Dus zodra er een appel op hem wordt gedaan, komt hij gelijk in actie. Alles wat hij heeft afgehandeld is namelijk weer een zorg minder. 

Proactief handelen kan je leren en trainen om beter voorbereid te zijn. Dat is vaak slimmer en effectiever.

Een voorbeeld van reactief en proactief handelen. Je volgt een recept om te koken en bij de eerste stap ontdek je dat je een ingrediënt mist. Reactief is dat je dan naar de winkel holt en met het ontbrekende ingrediënt terugkomt. Je gaat verder met stap twee en daarbij ontdek je dat je dit ingrediënt ook mist en je rent weer naar de winkel. Proactief is dat je het hele recept leest en inventariseert wat je nodig hebt en dit noteert op een boodschappenlijstje. Je vult dit aan met wat je nog voor de rest van de week nodig hebt en je gaat één keer naar de winkel en in één keer heb je alles wat je nodig hebt. Welke methode vind je slimmer en effectiever werken?

Hoe zou onze omgeving er uitzien als we reactief zouden zijn gebleven? De ontwikkelingen zouden een stuk langer nodig gehad hebben. Dat is niet slim en effectief. Toch was druk meestal de aanjager om te willen ontwikkelen. De druk om ons te beschermen tegen ziektes en gevaar. De architecten van onze welvaart gingen niet als een kip zonder kop aan de slag, maar smeden met hun denkkracht plannen die werkten. 

Jij weet nu dat druk een appel doet om zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Als je daaraan toegeeft dan verklein je jouw kans op succes. Uit diverse wetenschappelijke testen kwam naar voren dat rustig blijven onder druk betere resultaten oplevert dan toe te geven aan de druk. Net als een commando de rust bewaart onder extreme omstandigheden kan jij dit ook leren. 

Train jezelf door onder druk de rust te bewaren en te focussen op wat je kan, nodigt hebt en wat je aan resultaat wilt bereiken. Hoe meer rust je ervaart hoe meer jouw denkkracht toeneemt. Waar focus jij op en hoe maak jij het verschil?

Meer plezier in leidinggeven!

Bel: (0183) 76 90 18!

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie