• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Verdriet, hoe ga jij als leidinggevende hiermee om?

Verdriet, hoe ga jij als leidinggevende hiermee om?

Verdriet heeft een functie en is nuttig om te kunnen verbinden, te onthouden en om fouten te voorkomen. Verdriet is geen aandoening, maar kan wel degelijk pathologische vormen aannemen. Wat gebeurt er met jou als jij nu te horen krijgt dat jij slecht functioneert als leidinggevende en jouw organisatie daarom afscheid van jou wil nemen. Wat voel je nu? Pijn, verdriet of wuif jij het gelijk weg?

Ontkenning is de eerste van de vijf fases om verdriet te verwerken. Daarna neemt de kans toe dat je boos wordt op jouw organisatie dat jij het onterecht vindt. Je wilt de strijd aangaan om jouw gelijk te halen tot het moment aanbreekt dat je inziet dat het onomkeerbaar is. Je voelt je depressief en trekt je terug om jouw wonden te likken. Je hebt weinig zin om je op leuke zaken te richten en je geeft voorlopig even niet thuis. Je raakt het diepste punt aan van jouw verdriet en raakt doordrongen van het feit dat het tijd wordt om de draad weer op te pakken. Je accepteert jouw verlies en gaat op zoek naar een nieuw perspectief.

Zonet doorliep jij de vijf fasen van rouwverwerking:
  1. Ontkenning
  2. Boosheid
  3. Er tegen vechten alsof je jouw gelijk wilt halen
  4. Depressie
  5. Acceptatie

Wat wil je straks van deze negatieve ervaring onthouden en hoe wil je dit in de toekomst voorkomen? De banden met jouw organisatie zijn doorgeknipt en het verlangen groeit om je weer te kunnen verbinden met een nieuwe organisatie. De emotie verdriet helpt je om verbindingen te waarderen, negatieve ervaringen beter te onthouden met als doel van de fouten te leren die je hebt gemaakt. Een waardevolle en nuttige emotie!

Wat gebeurt er nu als jij blijft hangen in jouw verdriet? Je hebt nergens meer zin in en je gaat geen leuke dingen meer doen, waardoor jij in een negatieve spiraal terechtkomt. Je gaat helemaal niets meer doen en laat alles verslonzen. Jouw negatieve gedachten versterken dit proces omdat deze gedachten geen enkel perspectief bieden. Je gaat steeds meer twijfelen aan jezelf en je blijft maar piekeren waarbij jouw gedachtes zich eindeloos blijven herhalen zonder dat jij een stap verder komt. Vergelijk het met een vlieg die eindeloos tegen het raam blijft vliegen. Zoals een dik wolkenpak elk lichtstraaltje absorbeert, valt de duisternis over je heen en onttrekt elk sprankje vreugde uit jouw bestaan. Jij bevind je in een depressie.

Wat gebeurt er nu als je gekwetst blijft en jouw verdriet niet toelaat om te verwerken. Je blijft boos op de hele wereld omdat jou zoveel onrecht is aangedaan. Je lijkt steeds meer op een verbitterde man of vrouw die een muur van sarcasme om zich heen heeft gebouwd. De personen die enig medeleven tonen naar jou worden getrakteerd op cynische opmerkingen. Nu doorliep jij de cascade van Teleurstelling (gekwetstheid) => Verdriet => Kwaad (boos, irritatie) => Bitterheid => Sarcasme => Cynisme. Je bevind je in de overlevingsmodus en ‘leeft’ niet echt meer. Je vindt het leven volkomen….

Wees mild naar jezelf en kritisch naar jouw gedachten. Het verwerken van verdriet heeft tijd nodig en met gekwetstheid ben je bezig met jouw ego en niet met wat de pijn veroorzaakte. Die ‘wond’ heeft zorg en liefde nodig. Durf dat diepste punt te raken en alles wat je overslaat, komt als een boemerang terug. Cynisme is metaforisch gezien opgedroogd verdriet en als je daar doorheen prikt, komt het verdriet naar boven. Dat is mooi, want daarmee keer je het proces weer terug naar het onverwerkte verdriet dat nu verwerkt kan worden.

Dat verwerkingsproces wekt de indruk dat het nooit af is, want zodra je iets ervaart wat jij associeert met een verdrietige ervaring, voel je het verdriet weer. Laat het toe en geef het alle ruimte. Het mag er zijn. Emotie verdriet kent geen verleden! Je voelt het altijd in het hier-en-nu.

Niet lekker in je vel zitten of een slechte dag kan voelen als verdriet. Blijf altijd relativeren en humor is hiervoor bij uitstek geschikt zolang het niet cynisch wordt. Blijf in beweging en laat je niet kisten. Verdriet laat jou het leven juist waarderen en nodigt jou uit om weer het beste er van te maken. Je ontwikkelt veerkracht, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. Zonder verdriet zou er geen succes zijn.

Meer plezier in leidinggeven! 

Wil jij een overzicht van de volledige reeks van Hoe jij een betere leidinggevende wordt? Vul jouw gegevens hieronder in en je ontvangt gelijk toegang tot meer dan 25 video’s die jij zo vaak als je wilt kunt terugkijken.

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie