Vergeven of lijden? Waar kies jij voor?

Vergeven of lijden? Waar kies jij voor?

Wraak nemen is een gifbeker drinken in de overtuiging dat de ander gaat lijden. Je wordt boos en gaat die ander een lesje leren? Je hebt het helemaal gehad met deze persoon. Hoe kan je dit ooit vergeven?

We horen iets dat ons raakt en pijn doet. “Wat krijgen we nou?”, of “Wat zegt hij nou?” Je wordt geraakt door de woorden of het gedrag van de ander en het doet pijn. Alleen neem je niet de tijd om te kijken wat er nu is geraakt of waar de pijn vandaan komt. Je zegt gelijk iets boos terug of loopt boos weg. Je reageert dan vanuit jouw emoties. Je gaat ‘vechten’ of ‘vluchten’.

Je kunt in je leven een keer zo gekwetst raken dat het een pijnplek is geworden. Een gevoeligheid waardoor je heftiger reageert op iets dan een ander zou reageren. Je voelt je sneller afgewezen, gepasseerd, respectloos behandeld of niet serieus genomen door de ander. Dit is een belangrijk punt! Je voelt bijvoorbeeld de pijn van afgewezen of respectloos behandeld worden, maar was dit de intentie van de ander om JOU af te wijzen of respectloos te behandelen? Die ander is zich namelijk niet bewust dat hij of zij een pijnplek raakt.

Zo’n pijnplek heeft duidelijke invloed op jouw waarnemingen. Hoe jij naar jouw omgeving en anderen kijkt. Er vindt een vervorming plaats in jouw waarnemingen en hoe groter die vervorming is, hoe groter de afstand wordt tot de realiteit. In de realiteit gaat het om wat er feitelijk is gebeurd en staat los van alle emoties die ontstaan als gevolg van die feiten.

Voel hoe jouw emoties een feitelijke gebeurtenissen inkleuren in dit voorbeeld:

  • Een man springt in het water.
  • Een vrouw valt in het water.

Feitelijk gezien belandt een mens in het water. De woorden ‘springt’ en ‘valt’ laten dit verschillend voelen. Door wat je voelt hierbij, maak je jouw eigen verhaal hierbij. Dat verhaal kan wel eens heel erg verschillen met wat er feitelijk gebeurde. Dat verhaal wordt vooral gevoed door jouw aannames. Maakt het voor jou overigens nog een verschil of het een man of vrouw is?

Meestal is een pijnplek door iemand anders veroorzaakt die dicht bij je stond,. Bij een pijnplek was er onvoldoende aandacht om het veroorzaakte verdriet te verwerken. Onverwerkt verdriet doorloopt de volgende stadia: gekwetstheid – verdriet – boosheid – bitterheid – sarcasme – cynisme. Cynisme is metaforisch gezien ‘opgedroogd verdriet’. Als je blijft doorvragen waarom iemand zo cynisch reageert, komt er een moment dat je zijn onverwerkte verdriet raakt en deze persoon emotioneel wordt.

Je kunt de gifbeker tot de laatste druppel leegdrinken waarbij elke druppel pijn doet. Of je kunt de ander vergeven en je ‘ziel’ reinigen van dit vergif. Vergeven als een balsem voor je ziel door het los te laten.

Vergeven is niet goedkeuren wat de ander heeft gedaan of goedkeuren dat je het zelf zo ver hebt laten komen. Vergeven is zonder veroordeling kunnen kijken naar de ander en naar jezelf. Dit is een enorme uitdaging en als je dit lukt dan ontdek je meer in deze persoon dan zijn gedrag. Het gedrag van de veroorzaker valt niet goed te praten, maar misschien ontdek je de onmacht van de ander die hem tot dit gedrag dreef. Misschien ontstaat er dan bij jou mededogen en zelfs liefde voor die ander.

Je zet hiermee een eerste stap, maar om het helemaal los te laten heb je de ander nodig die jou heeft gekwetst. Een gesprek van vergeving is een heel bijzonder gesprek dat jij en de ander kunt leren. Hoe zo’n gesprek er uitziet en hoe je dit doet, vind je op pagina 54 van mijn boek De Betrouwbare leider. Wil jij ook die tweede stap zetten bestel hier mijn boek De Betrouwbare leider of geef een reactie op deze blog en jij ontvangt per e-mail dit stukje tekst als PDF.

Zoek jij een specialist in het optimaliseren van werkrelaties? Met mijn boek De Betrouwbare leider leid ik jou stap voor stap naar betrouwbaar leiderschap. Lees mijn boek en scan de code hierin voor een gratis coachgesprek met mij.

Meer plezier in leidinggeven! 

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie