• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Wat is jouw donkere kant als leidinggevende?

Wat is jouw donkere kant als leidinggevende?

Wat is jouw donkere kant als mens? Je kunt het ook jouw schaduwkant of duistere kant noemen. Het is een kant waarover je in het algemeen niet graag praat. Zeker niet met iemand die jou niet goed kent. Hoe goed kennen jouw medewerkers jou en hoe ervaren ze jouw donkere kant? Toch is het ook voor jou belangrijk om jouw donkere kant te verkennen. Plaats jouw donkere kant, schaduwkant of duistere kant eens in de schijnwerper.

Het is zo belangrijk voor je dat je pas volledig in jouw kracht komt te staan als je jouw donkere kant onderkent. Stel je voor dat jouw donkere kant een blinde vlek van jou is. Dat lijkt me niet erg handig. Je blinde vlek duidelijk zichtbaar voor de ander die jou daarop beoordeelt. Wil jij beoordeeld worden op jouw blinde vlek of op wat jou waardevol maakt als leidinggevende? Omarm het belang van jouw duistere kant!

Als voorbeeld deze metafoor. Je gaat het fysieke gevecht met iemand aan en jouw rechter oog is zwakker dan jouw linker. Jouw tegenstander benadert jou van jouw zijkant. Wil je dan met jouw rechter of jouw linker oog in zijn richting staan? Wat nu als je niet weet dat jouw rechter oog zwakker is dan jouw linker? Begrijp je nu waarom het niet erg handig is als je jouw duistere kant niet kent?

Stel je voor dat jij steeds scherper het onderscheid weet tussen jouw schaduwkant en jouw krachtig leiderschap. Hoe vaak zou je dan nog anderen bewust willen confronteren met jouw donkere kant? Egoïsme is een mooi voorbeeld voor een duistere kant. Een egoïst denkt alleen maar aan zichzelf en houd geen rekening met anderen. Als jij bang bent om een egoïst te zijn, dan wil je bewijzen dat je geen egoïst bent. Je beweegt dan heel erg naar de tegenovergestelde kant, maar sta je dan nog in jouw kracht?

Doe dit ook voor lui, gierig, roekeloos, nijdig, laf, gemakzuchtig, arrogant en agressief zijn. Sta jij in de tegenovergestelde kant dan nog in jouw kracht? Zijn dit kwaliteiten die je hebt ontwikkeld zodat jouw schaduwkant niet wordt ontmaskerd? Je bent niet jouw gedrag dat hoort bij jouw donkere kant. Je hoeft niets te bewijzen. Herken wat jouw gedrag met jouw medewerkers doet.

Jij en ik hebben een donkere kant. Er van bewust zijn helpt je om te herkennen waarom je bepaalt negatief gedrag vertoont. Je bent op deze manier in verbinding met jezelf waardoor je makkelijker verbinding maakt met een ander.

Een bron van onze donkere kant kon ontstaan door een pijnlijke ervaring in het verleden. Een oordeel dat als een stigma tussen jouw oren ging zitten. Alles in jou zorgde dat jij je best deed om los te komen van dit stigma. Erken dat je gevoelig bent voor dit stigma en wees je bewust wat de effecten hiervan weer zijn op jouw gedrag.

Er bang voor zijn, zorgt dat je jouw donkere kant verstopt. Zodra jij herkent dat je neigt naar het vertonen van negatief gedrag, weet je ook sneller wat je nodig hebt. Onder egoïstisch gedrag zit de behoefte dat er meer rekening met jou wordt gehouden. Onder lui gedrag dat je rekening houdt met het verdelen van jouw krachten. Onder gierig gedrag dat er ook iets voor jou overblijft. Zo zit er onder elk negatief gedrag een behoefte. Jouw duistere kant wil deze behoefte afdwingen en dat heeft negatieve effecten op de ander. Jouw behoefte erkennen en als een wens formuleren maakt jouw behoefte bespreekbaar.

Ik heb veel geleerd van mijn schaduwkant. Wat het met mij en anderen doet. Hoe meer licht er op mijn duistere kant scheen, hoe meer ik van mezelf zag. Een lange leerweg waardoor ik steeds meer in mijn kracht ben komen te staan. Tegen mijn donkere kant vechten, streelt mijn ego en door van mijn donkere kant te leren, maakt mij authentieker. Ik ben niet volmaakt en anderen hoeven niet te lijden onder mijn onvolmaaktheid. Door me kwetsbaarder op stellen, blijf ik leren van mijn schaduwkant.

Wanneer zet jij jouw donkere kant, schaduwkant of duistere kant in de schijnwerper? Kies je voor lijden of leiden? Leid jouw donkere kant naar wat je nodig hebt. Erken wat voor jou belangrijk is en daaronder hoef jij en jouw medewerkers niet te lijden.

Meer plezier in leidinggeven! 

Hoe goed ken jij jezelf als leidinggevende? Vul hieronder jouw naam en e-mail in en ontvang gelijk de 10 ontwikkelpunten voor leidinggevende. Vul daarop je eigen feedback in en laat een medewerker van jou dit ook doen. Bij grote verschillen valt er licht op jouw blinde vlek. Als jij daaraan wilt werken, neem dan contact met mij op om daar licht op te laten schijnen.

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie