• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Wat is status?

Wat is status?

Wat is status?

Wat is status? Is het jouw kracht ontlenen uit behaalde resultaten of verworvenheden? Je hebt iets bereikt en dat wil je niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Je hebt een betere functie gekregen, een diploma behaald of een groter huis gekocht en dat wil je maar al te graag laten weten aan jouw omgeving? Status en statussymbolen. Wie kent ze niet? Ze zijn van alle tijden en blijkbaar voorzien ze in een bepaalde behoefte. Waarvoor heb je status nodig? Wat voor gemis verberg je met status? Hoe statusgevoelig ben jij? Ontdek eens voor jezelf hoeveel status deel uitmaakt van jouw leven en of het je soms in de weg staat. Versterkt het de betrokkenheid en verbinding met anderen of zwakt het die juist af?

Heel wat van mijn clienten ‘zitten er warmpjes’ bij. Ze wonen en leven uiterst comfortabel. Ze hebben allemaal één uitspraak met elkaar gemeen die ze graag kwijt willen in de gesprekken met mij: “Is dit alles?” Blijkbaar zit er achter al die bereikte welvaart ook een gemis. Wat kan het ontdekken van hun eigen authenticiteit voor hen hierin betekenen? Observeer het volgende gesprek met een cliënt waarin we uitvoerig ingingen op het fenomeen status.

Cliënt: “Een medewerker sprak zich uit over de toekomst van ons bedrijf: ‘Als we zo doorgroeien, kunnen we afscheid nemen van deze soberheid en ons opmaken voor alle denkbare luxe.’ Ik haakte hierop volledig af.” Marcel: “Dit klinkt naar ergens deel van uitmaken en niet. Bij de groep van status wil je blijkbaar niet horen. Wat staat je zo tegen bij deze statusgevoelige groep?” Cliënt: “Het is zo onecht!” Dit gesprek eindigde in het ervaren van verbinding met authentieke mensen. Een verbinding op basis van onvoorwaardelijkheid en acceptatie. Elkaar accepteren zoals je bent en niet op basis van wat je hebt gepresteerd.

Er zijn diverse oorzaken aantoonbaar die terugvoeren naar de relatie tussen kind en ouder. Het draait om het verschil tussen oprechte waardering en je best doen om indruk te maken op anderen. Oprechte waardering haal je uit écht gezien worden door anderen. Ze zien wat je doet en welke bevlogenheid jij daarbij laat zien. Ze zien jouw enthousiasme, jouw passie en compassie. Wat zien anderen als je jouw best doet om indruk te maken? Ze zien jouw verbetenheid, jouw obsessief gedrag en minachting voor degene die minder presteren dan jou. Wat stimuleerden jouw ouders bij jou? Wilden ze indruk maken met hun kinderen of toonden ze onvoorwaardelijkheid en bescheidenheid?

Waar komt toch die status vandaan? Voordat de mensen hun nomaden bestaan stopten en inruilden voor het verbouwen van een eigen stuk land, ging status en gelijkwaardigheid makkelijk samen (12.000 tot 10.000 jaar voor Christus). Je verwierf een status als autoriteit binnen de groep als jouw kennis en vaardigheden de overlevingskansen van de groep vergrootte. Door het verbouwen van een eigen stukje grond, ontstond bezit. Van alles delen met de groep ontstond het verdedigen van een eigen stukje grond. Dat smaakte naar meer en saamhorigheid verdampte voor een steeds sterker groeiende ongelijkheid tussen mensen. Meer bezit, betekende meer macht en door hard werken klom je stapje voor stapje hoger op de hiërarchische ladder. Er is toch verbazingwekkend weinig veranderd de aflopen 14.000 jaar.

Wat denk je? Gaan authenticiteit en status samen? Authenticiteit met autoriteit is een krachtige combinatie voor leiderschap. Een leider die afgeeft op zijn status en zijn verworvenheden inspireert zijn teamleden tot naar boven ’likken’ en naar onder ‘trappen’. Status valt en staat met de geschapen cultuur om ons heen. Het gemeenschappelijk delen van belangrijke waardes bepaalt de cultuur en biedt een effectieve houvast voor stabiliteit en rust. Welke plek neemt de waarde van status in binnen jouw werkcultuur en wat zijn daarvan de effecten? Deel jouw reactie hieronder en laat het ons weten.

Meer plezier in leidinggeven!

Ga jij voor status of wil jij je ontwikkelen tot een betere leidinggevende? Ontvang gelijk feedback op jouw leidinggeven met deze 10 ontwikkelpunten voor leidinggevenden. Kom maar op met dit formulier ik wil het nu gelijk hebben:

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

2 comments so far

Maarten Ten NapelGeplaatst op9:05 pm - feb 9, 2019

Mooi ik wil ook een stuk schrijven over status. Wat zou jij een goede definitie vinden voor status?
Welke moderne vormen van statusgedrag zijn opmerkelijk?
Welke zaken waarderen we (in het westen) met een overdreven grote statuswaarde? Een grappig aspect vind ik is dat het per groep ook enorm kan verschillen welke dingen statusverhoging opleveren en welke dingen een statusverlaging. Bijvoorbeeld bij jongeren is onverschilligheid vaak een statusverhogend element (misschien wel de capaciteit om onder gezag en orde uit te kunnen komen). En bij volwassenen is verantwoordelijkheid dragen of intelligentie weer statusverhogend. Soms observeer ik mensen in een groep en dan zie ik ze gewoon screenen ‘hmm welk gedrag wordt hier gewaardeerd en hoe kan ik daar zo snel mogelijk aansluiting in vinden zo niet overtreffend in zijn’. Ook ken ik mensen die zich extreem anders voordoen in 2 verschillende groepen.

Marcel DassenGeplaatst op10:05 am - feb 12, 2019

Bedankt Maarten,

Voor jouw nieuwsgierige vragen en de ervaringen die je met de lezers deelt. Het verhoogt mijn status als jij mij vraagt naar een definitie van status 😉 Ik waag een poging om met een definitie te komen.

Status is nauw verbonden met jouw ego om van daaruit indruk te maken op jouw omgeving. Het doel is om op te vallen en in de natuur erg functioneel om een partner te vinden en te kunnen paren. Een instinctieve drang in de mens om ‘vijanden’ te imponeren door je op te blazen met allerlei verworvenheden en op te vallen bij het andere geslacht. Tijdens je pubertijd maak je daar nog vrienden mee door een hoge status, maar voor een volwassen vriendschap redt je het op lange termijn er niet mee.

Er is een enorm spanningsveld tussen status en verbinden met elkaar en voor mij zit de juiste verhouding hierin in de status van autoriteit. Een autoriteit maakt positieve indruk en weet mensen aan zich te binden. Bij autoritair gedrag telt juist de machtspositie als status en volgen mensen uit angst en niet door verbinding. Autoriteiten waren al vanuit de oertijd nodig om de groep sterk te maken en autoritaire dominante groepsleden waren letterlijk geen lang leven beschoren.

Ik ben benieuwd wat jij hiermee kan en zie jouw reactie graag tegemoet. Ik wens je nog een fijne dag toe.

Marcel

Geef een reactie