• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Wat the f*ck, weer mijn ego

Wat the f*ck, weer mijn ego

Wat the f*ck, weer mijn ego

Wat the f*ck, weer mijn ego! Merk je nu geen emoties op bij jezelf, lees dan vooral niet verder. Jouw Limbische systeem heeft een kort lijntje met jouw ego en reageert op uitspraken die je raken. Bij vecht- en vluchtgedrag neemt jouw ego graag de regie over om jouw vege lijf te redden. Het ego is nogal statusgevoelig en laat niet graag met zich sollen. Dit kan wel eens extreme vormen van gedrag aannemen met uitspraken zoals: “Over my dead body, dit gaat niet gebeuren!”

Na een training van Gold of the Desert Kings vraag ik de groep of ze bereid zijn om hun gedrag te willen veranderen. De mensen die eerst willen afwachten of ze iets met de ‘lessen van de woestijn’ kunnen, vraag ik om zich ook bij deze groep te willen scharen die hun gedrag niet willen veranderen.

Wat heb jij geleerd als je er niets mee doet en het blijft doen zoals jij het altijd doet? Hoeveel slechte gewoontes heb je en hoeveel daarvan wist je om te zetten in goede gewoontes? Je weet wel dat je meer moet bewegen, maar toch beweeg je niet meer. Wat the f*ck is hier aan de  hand?

Dit is egogedrag, je ego wil niet falen en doet er alles aan om je te misleiden zodat je elke keer kunt zeggen: “Het ligt niet aan mij.” Elke keer dat je faalt ben je enorm teleurgesteld in jezelf en probeer je door te vechten of vluchten te herstellen van jouw teleurstelling. Denken in falen kost veel energie en leidt vaker tot depressieve gevoelens. Hoe komt dat?

Ben je erg statusgevoelig en wil je graag met de eer gaan strijken om jezelf op je borst te kloppen, dan kies je voor prestigedoelen. De kans om dan te falen is enorm en je zit niet te wachten op een slecht gevoel over jezelf. Het ligt dan meer voor de hand, om dit falen te wijten aan de omstandigheden. Jij bent het slachtoffer geworden van een omgeving die zich tegen jou heeft gekeerd. Alles zat tegen en er was geen doorkomen aan. Mooie uitspraken waarin geen enkel oplossend vermogen zit. Balen zeg en je voelt je beroerd dat jou dit weer moest overkomen.

Lekker zo’n ego om je in zelfmedelijden te baden en te troosten. Als je voortaan denkt, “Laat maar zoals het is”, dan is dit een fantastische beloning om gedrag in stand te houden. Waarom zou je überhaupt nog jouw gedrag willen veranderen? Dat is weglopen (vluchten) voor de pijn en niet de pijn omarmen en goed voor jezelf zorgen. Gedrag dat iets oplevert, houdt gedrag in stand, ook al is dat vermijdend gedrag om een gekwetst ego te voorkomen.

Om in je leerstand te komen, ben je bereid om op jouw bek te gaan. Dat je door vallen, opstaan en doorgaan resultaten bereikt. Betere resultaten kosten inderdaad bloed, zweet en tranen en wat voor heerlijk gevoel is het om op jouw berg van falen te staan. Door elke mislukking ben je wel gegroeid en sta je er bovenop en kijk je niet meer tegenop.

Wat the f*ck, weer mijn ego! Nee, wat the f*ck, mijn ego gaat me niet meer in de weg staan! Ik ga ervoor en met moed, focus en doorzettingsvermogen leer ik zoveel mogelijk over mezelf om mij verder te ontwikkelen. Daarmee groeit mijn eigenwaarde en heb ik geen last meer van een groot ego.

Meer plezier in leidinggeven!

Bekijk alle boeken uitgegeven door Authenticiteit in beeld

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

4 comments so far

Vanessa verduijnGeplaatst op3:22 pm - dec 4, 2018

WoW wat mooi weer verwoord…. en wat kan je EGO je idd in de weg staan! ik hoop dat velen niet meer vluchten voor de effecten van hun gedrag. De werkelijkheid onder ogen zien. Beginnen met onze voeten in de modder om
Uiteindelijk groeien in onze eigenwaarde en de wereld te mogen bekijken met onze geopende ogen. Ieder vanaf Zijn eigen Berg van Falen.

Marcel BaatsenGeplaatst op11:41 pm - dec 4, 2018

Tja, klopt voor status gevoelige personen. Serotonine junks, noem ik ze. Maar gelukkig zijn er 3 andere types. Welk type ben jij? Wil je dat weten? Durf je dit confronterend zelfinzicht aan?

Marcel DassenGeplaatst op10:30 am - jan 17, 2019

Dankjewel Vanessa,

De berg van falen leren accepteren en hierdoor te groeien maakt het vluchten overbodig en daarbij staat een groot ego ons alleen maar in de weg. Jouw ogen staan heel erg open voor de werkelijkheid en zien de realiteit. Dat jij nog heel erg mag groeien in jouw eigenwaarde, want het is duidelijk dat jij niets hebt met status.

Marcel DassenGeplaatst op10:33 am - jan 17, 2019

Beste Marcel,

Houd ons niet langer in spanning en deel jouw drie types. Mijn ego kan het aan 😉

Geef een reactie