• +(183) 76 90 18
  • info@authenticiteitinbeeld.nl

Werken onder druk, wat levert het op?

Werken onder druk, wat levert het op?

Werken onder druk, wat levert het op? Wacht jij het liefste tot het laatste moment omdat jij die druk nodig hebt om in beweging te komen? Functioneer jij beter onder druk? Als de druk toeneemt, ga je dan nog harder werken? Overvolle agenda’s, meer werk met minder tijd en hollen van deadline naar deadline. Te weinig tijd en het veel te druk hebben, lijken de huidige werkstandaard te bepalen. Maakt dit jou nu effectiever of is tijd veel te kostbaar om je te haasten?

Tijd is het meest kostbare middel dat we hebben en onder druk verspillen we de meeste tijd. Hoe komt dat? Ken je dat gevoel om onder druk gelijk aan de slag te moeten gaan? Als je gelijk over gaat tot actie, geeft dat een beter gevoel dan ‘niets’ te doen. Hoe vervelend is het dan om gehinderd en opgehouden te worden door iets dat je van te voren had kunnen weten? Je verspeelt er kostbare tijd mee om het alsnog geregeld te krijgen waardoor de druk nog meer toeneemt. Nu ga je nog harder werken en neemt de kans op fouten ook nog toe.

Dan begint het kreunen en steunen dat je het zo druk hebt. Het is ook een cultuuraspect dat het druk hebben en hard werken op sympathie kan rekenen. Slimmer werken en relaxt je werk doen, roept vragen op uit jouw omgeving? Als je niet hard werkt, twijfelen collega’s of je de kantjes er van afloopt. Als een hele afdeling kreunt en steunt, kun je je ook afvragen of ze nog wel het overzicht en de controle hebben? Met zulke vragen maak je je als leidinggevende niet populair bij zulke hard werkende mensen.

Wat kun je doen voordat je gelijk je handen laat wapperen? Ga eerst eens zitten op je handen. Reken eerst af met alle open eindjes voor jouw brein die om oplossingen schreeuwen. Die veroorzaken de meeste druk. Dit doe je door jouw hoofd leeg te maken en alles op te schrijven wat er aan taken op jou wacht. Het gevoel van overzicht en controle geeft rust. Het is net als boodschappen doen. Ren je voor elk artikel naar de winkel en weer terug of maak je een boodschappenlijst? Hoe slimmer de boodschappenlijst, des te minder ben je tijd kwijt met zoeken.

Je hebt altijd een keuze! Geef je toe aan de druk waardoor de druk toeneemt? Of maak je maximaal gebruik van jouw potentieel waardoor je slimmer gaat werken? Slimmer werken en succesvol zijn is een manier van werken. Dat betekent ook anders kijken naar alle opgaves. Dat is ook jouw manier van werken willen veranderen. Moet je iets doen of wil je iets doen? De wil en motivatie om zaken anders te willen doen, zorgen voor een veel diepere leercurve. Als je van alles moet ben je veel minder bewust van wat je doet.

Als je wacht om tot actie over te gaan totdat de druk maximaal is toegenomen, dan kun je je afvragen wat de weerstand was waardoor je het bleef uitstellen. Als je steeds meer doorkrijgt waardoor er zaken beter, sneller of langzamer gaan, ontstaat er meer ruimte voor plezier in je werk. Hoeveel genot geeft het jou om jouw werk af te raffelen?

Voor een optimale voorbereiding gebruik je veel tijd voor het inwinnen van informatie, hetgeen snellere en betere resultaten oplevert. Neem de tijd als je weinig tijd hebt! Je wilt toch onderweg geen tijd verspillen met zaken die je van tevoren had kunnen weten.

Creativiteit wint het altijd van tijd. Jouw creatief oplossend denkvermogen bepaalt voor een belangrijk deel jouw potentieel. We gebruiken geen telraampjes om satellieten rond de aarde te sturen en geen postduiven om een e-mail te versturen. Daar hebben we slimmere en effectievere oplossingen voor bedacht. Er was heel veel potentieel van mensen en heel veel informatie voor nodig om tot zulke oplossingen te komen.

Tot slot nog deze tip: Meet jouw productiviteit van een werkdag die voor jou goed voelt. Het gevoel dat je voldoende hebt gepresteerd en niet uitgeput bent. Zeg maar: “Moe maar voldaan!” Hoe ziet zo’n werkdag er voor jou optimaal uit? Laat dit het uitgangspunt voor jou zijn en niet de werkdruk. Maak ook ruimte in jouw agenda waardoor er ruimte komt in jouw hoofd.

Zodra de werkdruk jouw productiviteit bepaalt, ga je sneller over jouw grenzen heen en neemt ook jouw potentieel af. Zodra de werkdruk weer afneemt, daalt jouw productiviteit nog veel sneller om weer ‘op adem te komen’. Gebruik regelmatig jouw potentieel om mogelijkheden te zien om slimmer te werken. Dit verhoogt jouw werkplezier en effectiviteit en vermindert de kans op mentale en lichamelijke schade. 

Meer plezier in leidinggeven!

Ervaar zelf wat jij doet onder druk in Gold of the Desert Kings. Deze training geef ik al vanaf 2012 en zorgt voor effectievere medewerkers die zich niet meer laten leiden door druk.

Marcel Dassen

Marcel Dassen helpt directie en management om hun organisatie 'waarden gedreven' aan te sturen, de communicatie met hun personeel te verbeteren en helpt hen bij reorganisaties en overnames voor de juiste 'mindset' binnen hun organisatie.

Geef een reactie